A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Táncbazár közönsége idén is belekóstolhat a flamenco, a tangó, a kortárs és a hagyományőrző magyar táncokba, és még Hollywood kedvencét, a szteppet is a kipróbálhatják a Nemzeti Táncszínház nyáresti, szabadtéri táncestjein július 20. és 31. között Budapest egyik legszebb helyén, a Várkert Bazár Öntőház udvarán.

A ma esti Recirquel Újcirkusz társulat ADIEU! c. előadása sérülés miatt elmarad a Magyar Táncfezstiválon Győrben. A megváltott jegyek visszaválthatók vagy a fesztivál más előadásaira becserélhetők a Győri Balett Jegypénztárában. De, hogy ne maradjunk Recirquel nélkül, levetítik a Mi ez a cirkusz? című mozifilmet, mely minden érdeklődő számára ingyenesen megtekinthető a színházteremben este 7 órakor.

Különleges tánctörténeti vállalkozásra készül a Magyar Nemzeti Balett: Tennessee Williams halhatatlan drámájából még soha nem született eredeti zenével táncprodukció. Dés László zeneszerző és Venekei Marianna koreográfus első egész estés balettje 2017. június 17-én debütál az Erkel Színházban.

A Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyüttese első munkanapján sajtótájékoztatót tartott dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Őri László Pécs M. J. Város alpolgármester közreműködésével. A sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló új balett-termet a 19 tagú társulat jelenlétében egy rögtönzött balettgyakorlattal avatták fel, az alkalmi korrepetitor az államtitkár volt. 2017. a Pécsi Balett számára vitathatatlanul az újjászületés éve.  A mai naptól a társulat a Zsolnay Kulturális Negyed Rezidens balettegyütteseként már az új székhelyén, az E78-ban próbál, dolgozik. Pécs város önálló balettegyüttese első munkanapját a sajtó jelenlétében ünnepelte együtt mindazokkal, akik az önállóság megteremtéséhez hozzájárultak és azokkal, akik hosszú évek óta erre vártak. Jelen voltak a társulat mostani és egykori tagjai, alapítók, Tóth Sándor és Herczog István korábbi igazgatók.

Az idei XIII. Magyar Táncfesztivál Győrben a hagyományos programokat megőrizve egy szokatlan újítást kínál, megrendezi az ország első online fesztiválját, a FesztiválON-t, amely kis túlzással élve egy táncművészeti szabadulószoba eseményeit közvetíti egy internetes livestream adás keretében a nézők felé. Június 23-án este 20–23 óra között három neves férfi kortárs táncművész (Várnagy Kristóf, Feledi János, Gergye Krisztián), június 24-én pedig három női alkotó (Góbi Rita, Ladjánszki Márta, Pataky Klári) mutatkozik be. Mindannyian nemcsak kiemelkedően kreatívak, hanem eddigi produkcióikban is élénk párbeszédet folytattak a közönséggel.

Tizedik születésnapját ünnepli a Nemzeti Táncszínház nyári tánckurzusa, a Táncfúzió. A jubileumi Táncfúzióra olyan tánctanárokat hívtunk meg, akik a 2008-as első tánckurzusunkon is tanítottak már, illetve olyan táncművészeket, akiket az eddigi résztvevőink a legjobban kedveltek. Az elmúlt évek nyári illetve őszi kurzusaihoz hasonlóan idén nyáron is a Grabó Stúdió - Műhely Alapítvány ad otthont az ötnapos programunknak. A Táncfúziót ajánljuk minden olyan 14 éven felüli fiatalnak, aki szereti a táncot, nyitott a különféle táncstílusok kipróbálására és szívesen eltöltene pár napot intenzív táncolással.

Angelus Iván a Budapest Tánciskola alapítója és művészeti vezetője „iskola-alapító és innovatív szemléletű pedagógiai tevékenységéért” Eck Imre Díjban részesült. Az elismerést május 30-án a Budapest Tánciskola Beatles- Vázlatok című előadása előtt vette át a művész a Trafó Kortárs Művészetek Házában Pécs Megyei Jogú Város alpolgármesterétől, Őri Pétertől és az Eck Imre közalapítvány elnökétől, Eck Júliától.

apteka-india.commodafinil-buy.com

Jelentős nemzetközi sikereket értek el a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói az év első felében. Bécsben, Berlinben, Lecceben korosztályi kategóriájukban az első három helyek egyikét szerezték meg, míg a lengyelországi Szczecinben a zsűri különdíját kapták az intézmény képviselői.

A tavalyi évad nagy sikerű bemutatója, az Inversedance | Fodor Zoltán Társulat és a GG Tánc Eger közös együttműködésével született Traviata című táncátirat június 3-án ismét megtekinthető lesz Budapesten, ez alkalommal a Müpa Fesztivál Színházában, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A Giuseppe Verdi klasszikusát feldolgozó táncprodukció két felvonása – az alkotópáros, Fodor Zoltán és Topolánszky Tamás eltérő látásmódjának és mozgásnyelvezetének köszönhetően – élesen elkülönül egymástól. S mint ahogy a valóságban két ellentétes érzelem – szerelem és fájdalom – sokszor egyetlen érzelmi állapotot alkot, úgy válik a két megfogalmazás egyetlen megkapó, elgondolkodtató, és látványos előadássá.

A Gangaray Dance Company komplex fejlesztési és tehetségkutató programjának eredményeit demonstráló előadások az évad folyamán két alkalommal mutatkoztak be színházunkban. Az idén negyedszer megrendezett háromnapos Trambulin fesztivál rendhagyó módon jelentkezik, mely napok első előadását Hámor József Foszlányok c. előadása nyit.

Alkategóriák