A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Május 11. és 14. közt 7. alkalommal rendezte meg a Közép-Európa Táncszínház a Nemzetközi Monotánc Fesztivált a Bethlen Téri Színházban. Négy este alatt összesen 13 szólótánc produkciót láthatott a közönség, az elmúlt évek kínálatából válogatva. A nézők szavazatai alapján a fesztivál egyetlen díját, a Monodíjat Feicht Zoltán Pari című előadása kapta.

A fesztiválra ez alkalommal is a neves hazai alkotó-előadók - Feicht Zoltán, Gergye Krisztián, Góbi Rita, Halász Gábor, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Hód Adrienn, Ivanov Gábor, Juhász Kata, Kovács Péter, Kun Attila, Nagy Csilla, Réti Anna, Újvári Milán – mellett egy-egy külföldi művészt is meghívtak; a szlovák Tomas Danielis, a bolgár származású Miroljuba Petrova és a dél-koreai Lili Jungin Lee táncelőadása volt látható.

Az idei fesztivál programját a G.I.T.T . – Gangaray Improvizációs Tánctalálkozó színesítette a Bethlen kávézójában. A fesztivál első napján Dusa Gábor, Kenyeres Csilla és Lékó Tamás Test/Képek című közös fotókiállítása nyílt a Bethlen Galériában
A fesztiválon mindig egyetlen díjat - a Monodíjat - oszt ki az arra legilletékesebb zsűri, a közönség. A nézők minden nap tehettek ajánlást tetszőleges számú előadásra. Az ő döntésük alapján idén Feicht Zoltán Pari című előadása kapta a Monodíjat.

Feicht Zoltán pályafutását klasszikus balettművészként kezdte, de az évek múltával a kortárs táncban találta meg az aktualitásnak és a szabad kifejezésnek számára kedvező fokát. A közönség a Frenák Pál Társulat több előadásában is láthatta.
Eddig csak elvétve dolgozott koreográfusként, akkor is többnyire a cirkusz világában, vagy más művészekkel kooperálva, így a Pari című előadás egy, még járatlan út kezdetének a lehetőségeivel borított kitaposatlan ösvény.
A közönség legközelebb ősszel láthatja ismét a Bethlen Téri Színházban, amikor egész estés darabbal tér vissza a fesztivál helyszínére.

parifeicht
Feicht Zoltán: Pari - Fotó: Dusa Gábor

A környezete ellen küzdő embert egy cellába zárják. Viaskodó természete apránként őrli lelkét, de ráébred, innen csak egy út vezet ki: a teljes megbékéléshez szembe kell néznie önmagával. A PARI mint cím is erre utal, az oppozíció szanszkrit megfelelője. A saját döntésén múlik, megállítja-e az őt körülvevő forgatagot, vagy belezuhan a teljes kétségbeesésbe. Az előadásban egy ember útja követhető végig a fogságtól a megszabadulásig.

Alkotó/előadó: Feicht Zoltán
Zeneszerző: Domonkos Csilla
Vizuális művész: Dennis Michael Khieffer Beviz
Fény: Fogarasi Zoltán

Külön köszönet: Sagrado (film), Lantos Zoltán (hegedű), Jánosházi Péter (cselló), Hollós István (hangfelvétel), Gyulai Zsolt (hangmérnök)

Támogatók: NKA, Spicc Stúdió, SÍN, Bethlen Téri Színház, Nemzetközi Monotánc Fesztivál

Feicht Zoltán pályafutását klasszikus balettművészként kezdte, de az évek múltával a kortárs táncban találta meg az aktualitásnak és a szabad kifejezésnek számára kedvező fokát. Eddig csak elvétve dolgozott koreográfusként, akkor is többnyire a cirkusz világában, vagy más művészekkel kooperálva, így a Pari című előadás egy, még járatlan út kezdetének a lehetőségeivel borított kitaposatlan ösvény.

www.monotanc.hu
www.bethlenszinhaz.hu