A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

BEMUTATÓ: 2016. október 11. 19:00 óra MOM Kulturális Központ / Nemzeti Táncszínház

Ellenpont két térbeli test, két egyéniség, két természeti erő között. Táncművész és koreográfus Andrea Miltnerová és Góbi Rita Ellenpont című közös munkáját, amelyet Jan Komárek érzékeny hang- és minimalista világítási designja ,egészített ki, a természet és a rovarok csodálatos mikroszkopikus élete ihlette. A precízen kidolgozott koreográfia magába foglalja azokat az ösztönszerű mozdulatokat, amely az emberekre és az állatokra egyaránt jellemző. Az előadók saját mozdulataikba gubóznak, így pontosan annyi oxigént biztosítanak maguk számára, amely elég arra, hogy túléljék a törékeny és röpke színpadi létüket.


Ellenpont
Andrea Miltnerová (CZ/GB), Góbi Rita (HU), Jan Komárek (CZ)
Képek a mozgás birodalmából
időtartam: 40 perc

Koncepció: Andrea Miltnerová
Koreográfia és előadók: Andrea Miltnerová és Góbi Rita
Hang- és fénydesign: Jan Komárek
Jelmez: Marie Gourdain
Kreatív producer: Bakk Ágnes
Produkciós partner: AM&C and MOTUS z. s. – a prágai Alfred ve dvoře Színház producere, Góbi Rita Társulat
Koprodukciós partner: SE.S.TA - Centre of Choreographic Development

Külön köszönet: Jean Gaudin

Támogatók: Cseh Kulturális Minisztérium, a Nemzetközi Visegrádi Alap, Ponec Theatre - Tanec Praha z. ú., Studio Alta, Emberi Erőforrások Minisztériuma / EMMI, Nemzeti Kulturális Alap / NKA

gobikoprod

 

Góbi Rita Vajdaságban, Újvidéken született, ahol első tánctanulmányait kezdte, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott táncművész szakon. Később mesterdiplomát szerzett koreográfus és táncpedagógus szakon. Pályájára nagy hatással volt, hogy tagja volt a Pécsi Balettnek, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten ösztöndíjasa volt, L1 Egyesület ösztöndíjasa volt, szabadúszó táncművészként dolgozott Bozsik Yvette, Szabó Réka, Pataky Klára, Réti Anna, Gergye Krisztián, Belgrádi Theatar Mimart, Finn PerformanceSirkus, Természetes Vészek Kollektíva, Duda Éva Társulat, Andaxínház.
Jelenleg a Nemes Nagy Ágnes Szakközépiskola tanára. Több táncfilmet is forgatott, karakterszerepekre filmes megkeresések is adódtak pl. Jancsó Miklós Ede megevé ebédem című film. Társulata, a Góbi Rita Társulat 2006 óta van jelen a kortárs tánc, a performance és a színház világában.

Eddigi munkásságát a Veszprémi Táncfesztivál "Pro Futuro" díjával, az Orkesztika által szervezett Szólótáncfesztiválon a legjobb szóló koreográfusnak járó elismeréssel díjazták. 2009-ben a Belgrádi Miniature Fesztivál közönségdíjasa volt. 2014-ben az Elle Young Talent Award jelöltjei között volt, kétszer volt Fülöp Viktor ösztöndíjas. 2015-ben a Táncszövetség által Kortárs Tánc kategóriában átadott Évad Legjobb Táncosnőjének járó díjat kapta meg, a Krakkói 3...2...1...Tánc Fesztivál második helyezés hozta el, a Kölni SoloDuo Fesztiválon pedig a legjobb szóló díjjal jutalmazták. 2016 nyarán részt vett az amerikai OMI Művészeti Központ táncművészeti rezidencia programjában, valamint elnyert a Nemzetközi Visegrádi Alap előadóművészeti ösztöndíját, melynek keretében Andrea Miltnerovával és Jan Komárekkel közösen létrehozták az Ellenpont című produkciót.