A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

BEMUTATÓ: 2016. október 10. 19:00 óra MÜPA Fesztivál Színház

Új bemutatóra készül a Szegedi Kortárs Balett. A Müpa által az évad társulatának választott együttes a CAFe Budapest keretein belül Juronics Tamás eARTh című táncjátékát mutatja be. A darab Henryk Górecki utolsó, IV. Szimfóniájára készült, tisztelegve a lengyel-magyar barátság és a szolidaritás éve előtt. Témája a környezet pusztulása, stílusa: danse macabre, vagyis haláltánc.

szkb earth

 

Szegedi Kortárs Balett és a Művészetek Palotája közös produkciója
eARTh
GÓRECKI IV. SZIMFÓNIA

Nem lehet eleget foglalkozni a témával: az emberiség kíméletlenül tönkreteszi saját környezetét, és ezzel elpusztítja saját magát is. Csak idő kérdése, bár a folyamat talán még megállítható lenne. De van-e elég belátás, tudás és bölcsesség az emberiségben, az emberben, hogy túllásson a mindennapok boldogulásán, hogy a jövő ne csak a holnapot jelentse, hogy gyermekeink élettere ne a megszerezhető javaktól tűnjön teljesnek. Ezek nem nagy szavak. Kötelezően felvetendő kérdéseink. Nevetséges, hogy lassan közhelynek tűnik ez a felvetés, a bulvár témái közé sorolódik, miközben kozmikus időszámítás szerint másodperceink vannak hátra ezen a csöpp bolygón. De mi a vesztünket is kényelmes kanapéról, a tévén keresztül, a kívülálló szenvtelenségével fogjuk végignézni.
Persze lehet, hogy így van ez rendjén. Az örök változás része ez is. A megtisztulás folyamata időről időre bekövetkezik.

Górecki zenéje alapvető létkérdések felvetésére sarkallja a hallgatót. Nem enged nyugodni, nem engedi, hogy ellustuljunk a hétköznapok kényelmében. Egyszerre zengeti meg az univerzumot és szólal meg a legemberibb hangon. Így a kettő közötti feszültségből teremti meg a valódi drámát, melyben az élet igazságát, szeretetét hirdeti, számunkra pedig a MŰVÉSZET örök felelősségét sorsunk alakításában.

Táncolják:
Zsadon Flóra, Vincze Lotár, Takács Zsófia, Szigyártó Szandra, Stáry Kata, Mai Matsuki,
Kiss Róbert, Horváth M. Gergő, Hortobágyi Brigitta, Hegedűs Tamás, Csetényi Vencel, Czár Gergely, Bujdosó Anna, Bocsi Petra

Zene: H. Górecki IV. szimfónia – Tansman Episodes
Fény: Stadler Ferenc
Díszlet: Juronics Tamás
Jelmez: Bianca Imelda Jeremias
Balett-igazgató: Pataki András
Koreográfus: Juronics Tamás