A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A Győri Balett február 24-én indult 12 napos németországi turnéra. A társulat 7 alkalommal mutatja be ifj. Harangozó Gyula Zorba és Vámos György Szentivánéji álom című darabját. A 20 éve tartó főként német nyelvterületet érintő vendégszereplés - sorozat minden év kora tavaszán valósul meg a Schlote Production GmbH ügynökség szervezésében.  Az utazó karaván közel 40 fővel múlt héten indult útnak. Előadásaik az alábbi városokban láthatók majd: Wolfsburg, Lünen, Lingen, Iserlohnban, Hanau, Bad Kissingen, Waldkraiburg.

A nyugat-európai közönség 2013 tavaszán háromhetes vendégszereplés során láthatta ifj. Harangozó Gyula kifejezetten a társulat számára koreografált Zorba című kétrészes táncjátékát. A Zorba már Olaszország szerte is közkedvelt előadás, hiszen oda is több éven keresztül hívták vissza Harangozó nagysikerű alkotását. A Szentivánéji álom a Győri Balett 2013. október 19-én debütált sikerdarabja, amely a világszínpadokon is közkedvelt Vámos György-féle Shakespeare adaptáció.

A Győri Balett neve jól cseng a német nyelvterületeken, számos városban – Neuburg, Bad Kissingen, Wolfsburg - már törzsközönsége van a társulatnak. Legutóbb egy évvel ezelőtt, a Szentivánéji álom mellett a Bolero/ Carmina Burana estet mutatták be, azt megelőző években pedig a La vie en Rose-zal, Zorbával vendégszerepeltek Ausztria, Németország, Dánia és Svájc nagyvárosaiban.

zorba kanyo gyor
Fotó: Kanyó Béla


A Zorbát 2012-ben készítette ifj. Harangozó Gyula a Győri Balett számára. A történet szerint egy angol író Kréta szigetére utazik, hogy az ott örökölt bányáját beindítsa. Érkezésekor találkozik Zorbával, a görög munkásemberrel, aki felajánlja neki, hogy szívesen kalauzolja a helyi viszonyok között.
Munkásokat toboroznak, amikor az angol észreveszi, hogy a falu zárt férfiközössége egy özvegyet kerülget, akibe egy fiatal fiú reménytelenül szerelmes. Az íróval való találkozás után beteljesül a szerelem, ami hamarosan ki is tudódik, és a fiú öngyilkos lesz. Haláláért apja a nyílt utcán áll bosszút. Zorba elveszíti kedvesét, aki a helyi bordély Madame-ja volt. A tragédiák sora azonban ezzel még nem ér véget: a bánya összeomlik, az író elveszíti az összes belefektetett pénzét. Az átélt tragédiák rákényszerítik arra, hogy Zorbától megtanulja az élni tudás fortélyát. Kéri barátját, hogy tanítsa meg neki a sirtakit, amellyel kiűzhető a lélekből a bánat, újra lehet kezdeni és meg lehet tanulni élni.

szentivan gyor1
Fotó: Fehér Alexandra

A Szentivánéji álom című balettet 2013. október 19-én mutatták be Győrben. A világhírű magyar származású koreográfus Vámos (Youri) György Mendelssohn zenéjére 1994-ben koreografált művének adaptációja több különlegességet is tartogatott.
A darab nem az eredeti miliőben, a reneszánsz korban játszódik, de nem is aktualizáltan a jelenkor tükre. A koreográfus az ötvenes évekbe helyezi a cselekményt. Vámos György nem vegytiszta balettet álmodott a színpadra, hanem a nézőt igazi színházi cselekményekkel vezeti be a darab feszültségekkel teli világába, a valóság és a színpadi élmény közötti távolságot a lehető legminimálisabbra csökkentve. A mozdulatok egyszerre klasszikusak és modernek, és bár a zene romantikus a történet kegyetlen játék, annak kényszerű felismerése, hogy a szerelem sokszor hazug, és nem működik sem az istenek, sem a gazdagok, sem a szegények világában. Különlegesség, hogy a színházi jelenetben számos geg az adott helyszín, ország vagy város helyi sajátosságaira épít, görbe tükröt tartva a helyi közönségnek is.