A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

BEMUTATÓ: 2017. március 19., MOM Kulturális Központ / Nemzeti Táncszínház

Sztravinszkij 1917-ben írott, Menyegző (Les Noces)című lenyűgőző zenéjét sokan ismerik. Feledi János legújabb koreográfiájában azonban arra vállalkozik, hogy egyedi nézőpontból mutassa be ezt a népi hagyományokon alapuló színpadi művet. A narratívikus művel ellentétben a táncelőadás központi alakja a vágy. Vágyódás a másikra, vágyódás a másik utáni vágyra. Ez a vágy lángoló, forró, közönséges, gyengéd, figyelmes.A előadás különlegessége, hogy a Zeneakadémia Elektronikus Zenei Médiaművészeti hallgatói közreműködnek a zenei tételek közötti víziókban, így a zene ott a helyszínen születik meg, reflektálva a táncművészek mozgására.

feledimenyegzo

A premier a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Mom Kulturális Központban lesz 2017. március 19-én. A klasszikus nézőtér-színpad viszony helyett sokkal intimebb térben, a táncművészeket körbenülő nézők szinte szerves részei lesznek az előadásnak. Az előadásban 3 menyasszony és 3 vőlegény egymásra találását és beteljesülésének útját követhetjük nyomon. Amit megteremt a zene, azt hagyja élni, de az esküvői forgatag helyett, a fókusz ténylegesen a menyasszonyon és a vőlegényen van, minden más körülöttük történik. "Ez a nap rólatok kell hogy szóljon" – szokták mondani a rokonok mikor esküvőre készülnek a jegyesek, de igazából sose róluk szól, hanem, hogy minden tökéletes legyen a nagy napon, mindenki jól érezze magát. 

A legfontosabb ebben a történetben a nő, menyasszony és a férfi, mint vőlegény.

Az előadásban mindenki menyasszony és vőlegény lesz, így elszakadva a zene és ének narratívájától, valami egészen egyedi, saját világot próbálok létrehozni. Olyan világot képzelek, mint régen a bálok alkamával volt. A hely szélén székeken ültek külön a lányok, külön a fiúk, mikor a táncra hívó zene megszólalt a lányok türelmesen várták, amíg megjött a táncrahívó fiú.-mondta az előadás rendező, koreográfusa Feledi János.

Én táncolnék veled! - Én is táncolnék...

Fogd meg szépen kezem, - Ez nem nehéz, ennyi az egész.

Ne törődj semmivel, csak velem, hallgasd a zenét!

Vezessél bátran hát, én engedem neked.

A világ végéig én elmegyek – Megyek veled.

Az előadásban a nagysikerű Rekviemben megszokott csapat vesz részt, Horváth Zita, Tóth Brigitta, Wéninger Dalma, Csizmadia Tamás, Frigy Ádám, viszont most maga a koreográfus Feledi János is színpadra lép. A díszlet-látvány Feledi János munkája, míg a jelmezekért Henez Mariann és Matisz Gábor felel.

Az előadásban elhangzó zene a Music Sales Ltd. és a Fotexnet Kft. Hungaroton kiadójának engedélyével hangzik el. 

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Táncszínház, Fotexnet Kft, Szigeti Photography

Fotó: Szigeti László-Szigeti Photography