A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Pártay Lilla balettművész és koreográfus hetvenötödik születésnapja alkalmából március 11-től hat alkalommal ismét látható Anna Karenina című alkotása az Operaház színpadán.  Pártay Lilla Kossuth- és Liszt-díjas, kiváló és érdemes művész az Opera örökös tagja, akinek karrierje az 1968-as várnai balettversenyen táncosként szerzett bronzéremmel és a Manon-kettősért kapott legjobb koreográfusi díjjal indult. A következő két évtizedben a balettirodalom legnagyobb alakjait formálta meg, így láthattuk A hattyúk tava és A rosszul őrzött lány főszerepeiben, a Sylvia és a Giselle címszerepeiben és a Seregi-féle Spartacus Flaviájaként is. Táncolt Münchenben, és Maurice Béjart együttesében is dolgozott. 1968-ban már egyfelvonásos műveket koreografált itthon, majd 1991-ben első, egész estét betöltő, Csajkovszkij zenéjére készült balettje, az Anna Karenina a közönség köreiben és szakmai berkekben is nagy sikert aratott.

partay archiv

Alkotótársai Kézdy Lóránt díszlet- és Schäffer Judit jelmeztervező voltak. „Márciusban is ugyanaz a háttér és ugyanazok a jelmezek lesznek majd láthatók a színpadon. Egy lépést sem változtattam. Most már negyedszázada, hogy bemutattuk, nem szabad módosítani rajta. Én magam hetvenöt éves vagyok, nyugodtan elmondhatom, hogy ez az alkotásom telitalálat” – nyilatkozta Pártay Lilla. Jelentős művei között tartjuk számon a Schubert zenéjére készült A velencei mór és a Ravel Bolerójára alkotott koreográfiát is.

partay csillagp
Fotó: Csillag Pál

2001-ben Bartók zenéjére Concerto címmel készített egyfelvonásossal, 2002 őszén a Dohnányi-balettest műsorához alkotott Szimfonikus percekkel jelentkezett. 2007-ben mutatták be a Margaret Mitchell regényéből készült Elfújta a szél című háromfelvonásos produkciót, 2013-ban pedig a Munkácsy Mihály életéről szóló, Aranyecset címet viselő, színpompás nagybalett premierjére került sor. Páratlan életművét az Opera gondozásában megjelenő interjúkötet foglalja össze, amely a közeljövőben lát napvilágot. Az Anna Karenina-sorozat karmestere Déri András lesz, a főbb szerepeket Popova Aleszja, Kozmér Alexandra, Tanykapayeva Aliya, Radzius Mikalai, Kekalo Iurii és Cserta József formálják meg.

 

Forrás: MÁO