A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A 2016-os év legjobb koreográfiájáért járó független táncszakmai díjat május 9-én, a HODWORKS Pirkad című előadása után, 21.30-kor adják át a díjazottaknak a Trafóban. A kritikusokból, szakírókból és esztétákból álló kuratórium idén bőségesen talált olyan előadásokat, amelyek érdemesek voltak a jelölésre: ezúttal 11 produkció szerepel az esélyesek között. Fiatal alkotók, jól ismert koreográfusok, vagy a tánc határait feszegető előadásokból áll össze a nomináltak sokszínű listája. Az, hogy ki, vagy kik lesznek a nyertesek, a helyszínen derül majd ki.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül ketten kaphatják meg az elismerést alapító két fővárosi intézmény díját.

labandij2017

A Lábán-kuratórium tagjai
Artner Szilvia Sisso – újságíró, kritikus
Fuchs Lívia – tánctörténész, tánckritikus
Halász Tamás – tánckritikus, szerkesztő
Králl Csaba – tánckritikus
Rényi András – esztéta
Százados László – művészettörténész
Török Ákos – tánc és színházkritikus


A LÁBÁN RUDOLF-DÍJRA NOMINÁLT 2016-ES ÉVI PRODUKCIÓK:
(előadáscímek szerinti alfabetikus sorrendben)

Forte társulat – Nemzeti Táncszínház – CAFé Budapest – Ördögkatlan Fesztivál: Bartók / Concerto
Nominált alkotó: Horváth Csaba
http://www.fortecompany.hu/5-vonosnegyes-concerto

Forte társulat - Nemzeti Táncszínház – CAFé Budapest – Ördögkatlan Fesztivál – Bujtor Kvartett: Bartók / V. vonósnégyes
Nominált alkotó: Horváth Csaba
http://www.fortecompany.hu/5-vonosnegyes-concerto

Valencia James: Between the World and Me
Nominált alkotó: Valencia James
http://trafo.hu/hu-HU/between_the_world_and_me

Góbi – Miltnerová – Komárek: Ellenpont
Nominált alkotó: Andrea Miltnerová, Góbi Rita, Jan Komárek
http://www.gobirita.hu/article/article.php?menu_id=23&article_id=298

Nagy Zoltán: Fekete ló
Nominált alkotó: Nagy Zoltán
http://mu.hu/arhivum1/2016-majus/item/200-2016-majus-24-19-ora

HODWORKS: Grace
Nominált alkotó: Hód Adrienn
http://hodworks.hu/?lang=hu#!grace/

Rózsavölgyi Zsuzsa - SÍN Produkció - Trafó: Medúza
Nominált alkotó: Rózsavölgyi Zsuzsa
http://trafo.hu/hu-HU/meduza

Zebulon Project: Nem maradtam abba
Nominált alkotó: Dömötör Judit, Lévai Viola
http://www.hatsokapu.hu/programok/szinhaz/20160529/zebulon-project-nem-maradtam-abba-20

Cserepes Gyula: Selfy
Nominált alkotó: Cserepes Gyula
http://gyulacserepes.com/?projects=selfy

Timothy and the Things - SÍN Produkció - Trafó: Schrödingerre várva
Nominált alkotó: Fülöp László
http://trafo.hu/hu-HU/timothy_and_the_things

Vass Imre: taking place
Nominált alkotó: Vass Imre
http://www.mu.hu/arhivum1/2016-majus/item/197-2016-majus-18-19-ora


Az eddig díjazott koreográfusok és produkciók
A díj első átadásakor, 2006-ban (még más rendszerben) Frenák Pál, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Kun Attila, Ladányi Andrea és Nagy József egy-egy alkotását tüntette ki a szakmai zsűri. A második alkalommal, 2007-ben a 12 nominált koreográfia közül a MU Színház díját Szász János rendező adta át a szakmai zsűri döntése alapján Réti Annának a Lélek pulóver nélkül című szóló koreográfiájáért. A Trafó díját Tóth Krisztina költő adta át Horváth Csabának, saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó című darabjáért. A harmadik díjátadáson, 2008-ban a 10 jelölt közül Pataky Klári a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress és Frenák Pál az Instinct című koreográfiáért vehette át az elismerést Börcsök Enikőtől és Kamondi Zoltántól.
2009-ben a díjakat Bán Zsófia író, esszéista, irodalomtörténész és Varga Mátyás atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális és turisztikai igazgatója adta át Ladányi Andreának, a Borlai Gergő dobossal közösen készített BL című koreográfiájáért és Bozsik Yvette-nek Menyegző című darabjáért. A díjakat 2010 elején Elek Ferenc színésztől és Elek Dórától, a Baltazár színház vezetőjétől vehették át a díjazottak: a két kiválasztott Duda Éva éberség és álom határán egyensúlyozó Lunatika című darabja és a Kovács Gerzson Péter által koreografált TranzDanz-produkció, az élőzenét és táncot eggyé olvasztó re-DNS lett. 2011-ben a 6 nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Fehér Ferenc TAO TE és a Bloom! CITY című koreográfiája érdemelte ki a 2010-es év legkiválóbb táncelőadásának szánt díjat – a kitüntetéssel járó szobrot és oklevelet Udvaros Dorottya színművész és Nádasdy Ádámköltő, műfordító adta át a díjazottaknak. 2012-ben Réti Anna VIS-A-VIS és Hód Adrienn BASSE DANSE című koreográfiája érdemelte ki a 2011-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. A Lábán Rudolf-díjjal járó szobrot és oklevelet Janisch Attila filmrendező és Csurka Eszter képzőművész adta át a díjazottaknak.
A 2013-as évben a szakmai kuratórium döntése szerint Árvai György Végtelenbe zárva és Szabó Réka Voks című rendezése érdemelte ki a 2012-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. Az emlékplakettet Kováts Adél színművésztől és Orlai Tibor producertől vehették át a művészek. 2014-ben Hodworks Pirkad, és Dányi Viktória – Molnár Csaba – Vadas Tamara Nyúzzatok meg! című előadása részesült a díjban. Az emlékplakettet Duliskovich Bazil képzőművész és Szalontay Tünde színésznő adta át a díjazottaknak. 2015-ben Fülöp László “there’s an elephant in every room…”, valamint a Body Lotion co-dance – Arany Virág, Hadi Júlia – L é p é s I d ő című előadásai részesültek a díjban. Az alkotók Láng Annamáriától és Gerhes Gábortól vehették át a díjat. A tavalyi évben az Artus Cseppkánon - Hogy vagy Hérakleitosz? és Marcio Canabarro – Molnár Csaba Tropical Escape című előadása érdemelte ki az év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. A díjat Urbanovits Krisztinától és Forgách Andrástól vehették át az alkotók.

 

Forrás: Trafó KMH