A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2017. június 3. 19:00 óra MÜPA Fesztivál Színház

A tavalyi évad nagy sikerű bemutatója, az Inversedance | Fodor Zoltán Társulat és a GG Tánc Eger közös együttműködésével született Traviata című táncátirat június 3-án ismét megtekinthető lesz Budapesten, ez alkalommal a Müpa Fesztivál Színházában, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A Giuseppe Verdi klasszikusát feldolgozó táncprodukció két felvonása – az alkotópáros, Fodor Zoltán és Topolánszky Tamás eltérő látásmódjának és mozgásnyelvezetének köszönhetően – élesen elkülönül egymástól. S mint ahogy a valóságban két ellentétes érzelem – szerelem és fájdalom – sokszor egyetlen érzelmi állapotot alkot, úgy válik a két megfogalmazás egyetlen megkapó, elgondolkodtató, és látványos előadássá.

travieger

A szépségre, a boldogságra, a bátorságra, és igazságra való törekvés olyan bennünk szunnyadó elemi vágy, amelyet a mai, egymástól elhatárolódó világrendszerünkben sokszor csak egy-egy eszményített alak bőrébe bújva, egy műalkotás hatása alatt tudunk átélni. Ilyen műalkotás G. Verdi - Traviata című műve is, ami generációk szívében ébreszti fel a tiszta, örök szerelem és az önfeláldozás eszméjét, miközben örök aktualitásával fontos kérdéseket vet fel. Átélve életünk személyes drámáit vajon hányszor térünk le mi magunk is a helyes útról? És egyáltalán, mit is jelent manapság a helyes út?

Az Inversedance | Fodor Zoltán Társulat és a GG Tánc Eger együttműködésével született táncszínházi átiratban a Traviata két felvonása - az alkotópáros, Fodor Zoltán és Topolánszky Tamás eltérő látásmódjának és mozgásnyelvezetének köszönhetően - élesen elkülönül egymástól. S mint ahogy a valóságban két ellentétes érzelem - szerelem és fájdalom - sokszor egyetlen érzelmi állapotot alkot, úgy válik a két megfogalmazás egyetlen megkapó, elgondolkodtató, és látványos előadássá.

Előadják: A GG Tánc Eger és az Inversedance | Fodor Zoltán Társulat táncművészei
Zene: Giuseppe Verdi, Gergely Attila
Díszlet: Mira János
Jelmez: Papp Janó
Fényterv: Fodor Zoltán és Oláh Sándor
Dramaturg: Bal József
Koreográfus asszisztens: Pintér Lotti, Balkányi Kitty
Művészeti titkár: Várhelyi Orsolya

Koreográfia
1. rész: Topolánszky Tamás
2. rész: Fodor Zoltán

A Gárdonyi Géza Színház, az Inversedance | Fodor Zoltán Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója. Létrejött a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma valamint az NKA támogatásával. Az előadás a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósul meg.