A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2017. szeptember 14., 19:00 óra MOM Kulturális Központ

Helokanie Południa  - A projekt bemutatása

A Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézete által is támogatott projekt célja a lengyel kultúra népszerűsítése külföldön az ottani partnerekkel folytatott, közös szakmai találkozók és megbeszélések (workshop) révén. Ennek része a 2017 őszén Szlovákiában, Magyarországon és Horvátországban tervezett koncertturné is.
A fő cél egy olyan, többoldalú projektnek a megvalósítása, amely megismerteti és népszerűsíti a lengyel kultúrát külföldön. A „Śląsk” (Szilézia) együtteséhez hasonló kulturális tevékenységet folytat a projektben részt vevő összes külföldi partner, melyek a következők: a „Lado” Horvát Nemzeti Néptáncegyüttes (Zágráb, Horvátország); a Magyar Örökség Háza és a Magyar Állami Népi Együttes (Budapest, Magyarország); és a „Sluk”, a Hagyományos Táncok Szlovák Állami Intézete (Pozsony, Szlovákia). Mindegyik együttes a nemzeti identitást kifejező kultúrát mutat be.
A projektpartnerekkel lefolytatandó szakmai találkozások várhatóan 2016 novemberében kezdődnek, a tervezett dél-európai turné előtt. A szakmai találkozók, az együttes ülések és a záró koncertek célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz a kulturális intézményeket, szélesebb alapokra helyezzék a kapcsolattartást, valamint hogy a résztvevők megismerhessék mind a „Sląsk” művészeinek és előadóinak, mind a projektpartnereknek az ötleteit és elképzeléseit, és meríthessenek azokból. Az egyhetes, ének- és tánctalálkozó célja, hogy a résztvevők kölcsönösen megismerjék a projektpartnerek néptáncait és népdalait, ezek tanításának módszereit és technikáit, valamint az inspiráció forrásait és annak kreatív folyamatát is.
A Budapesten, Zágrábban és Pozsonyban tervezett minden tevékenység alapja a „Helokanie” témája, de felhasználják hozzájuk a partnerek művészeti programjait is, mint például a horvát „Ojkanie” előadásait, vagy a néptáncokat, amelyeknél megkeresik és elemzik a közös jellegzetességeket és vonásokat.

slask17

A találkozók eredménye 2017 őszén lesz látható egy koncertsorozat keretében, melynek címe „Mindenkit üdvözlünk, emberek!”.
A tervek között szerepel koncertek szervezése a projektpartnerek számára Lengyelországban, hogy a helyi közönség megismerhesse a horvát, szlovák és magyar művészek által bemutatott, a sajátjukétól eltérő kultúrákat. Ezek a tervek már utalnak a 2018-as projektekre, amikor is a „Śląsk” együttes fennállása 65. évfordulóját ünnepli.

A „Helokanie” mint az inspiráció forrása.
A projekt vezérfonala a „Helokanie”, mely dalt Stanisław Hadyna komponálta azt követően, hogy a sziléziai Beszkidekben megihlette őt a pásztorok élete és munkája. Azt mutatja be dalban, hogy két pásztorlány hogyan értekezik egymással úgy, hogy közben nem is látják egymást. Fehér/torok, tradicionális hang használatával kommunikálnak. Az élményt tovább fokozza a kórus, amely a hegyi táj hangulatát kelti a hallgatóban.
Egy idő után a dal a „ŚLĄSK” együttes himnusza lett, és egyszerűen nem hiányozhat repertoárjukból.A „Helokane” egyedi természete meghatározható számos művészeti inspirációval, melyeknek a forrása lett. Mások mellett David Bowie-t is megigézte ez a dal, motivációt kapott tőle, és az elemet fel is használta a „Varsó” című számában ‒ ma a világzene kánonjának része.

slask17b

A „Helokanie” ezúttal Stanisław Hadyna „Śląsk” Ének- és Táncegyüttese számára inspiráció, hogy ennek segítségével alakíthassanak ki gyümölcsöző együttműködést egy olyan projekt keretében, amely összekapcsolja a művészeket Európából: Magyarországról, Szlovákiából és Horvátországból.
A Helokanie projektben részt vevő partnerek és dél-európai társaik várhatóan sok éven át folytatnak szoros, baráti, és művészeti alapú együttműködést a „Śląsk” együttessel. A „Śląsk” együttes célja, hogy ezt az együttműködést a jövőben is fenntartsák.