A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Augusztus 30-án, a Győri Nemzeti Színház Csillárszintjén tartotta évadnyitó társulati ülését a Győri Balett. Mozgalmasnak ígérkezik a 2017/18-as évad is, melyben két bemutatót tart a társulat. November 11-én A skarlát betű című két felvonásos balett darabot láthatja a közönség Velekei László koreográfiájaként.

Nathaniel Hawthorne amerikai regényíró nagyhatású, az indiánháborúk korának puritán Új-Angliájában játszódó műve egy házasságtörés történetét meséli el. Hősnője Hester Prynne, akit hűtlenség vádjával elítélnek, s bűnének jeléül egy vörös A betűt kell hordania ruháján. Hester emelt fővel viseli a megbélyegzést, és szeretettel neveli házasságtörésben fogant gyermekét. Társát a bűnben nem nevezi meg, már csak azért sem, mert az a közösség nagy tiszteletben álló fiatal lelkésze: Arthur Dimmesdale.

kissjanoshorvathmlilla

Majd tavasszal Zachár Lóránd A kis herceg című művet adaptálja balettszínpadra. Kiss János, a Győri Balett igazgatója bejelentette: 25 év után távozik a társulattól Fuchs Renáta táncművész valamint Pátkai Balázs Harangozó-díjas táncművész, 19 év után Sóthy Virág Harangozó-díjas táncművész, 18 év után Horváth M. Lilla táncművész válik meg a Győri Balett nagy családjától.
Egyben a társulat új táncművész tagjait is bemutatta az igazgató: Bálint Adélt, Herkovics Eszter Adriát, Luka Dimicet és Thales Henriquet, valamint az új gazdasági csoportvezetőt Faludi Armillát.

gyorujatagok17

Az évadban sok belföldi fellépésre (Budapest, Keszthely, Pécs, Veszprém, Szombathely…) és külföldi turnéra is készül a társulat, még ősszel több alkalommal Bécsben mutatkozik be a Győri Balett, januárban olaszországi, majd tavasszal oroszországi turné vár az együttesre.
Repertoáron maradt darabok, melyeket az évad során láthat a nagyérdemű: Szegény Dzsoni és Árnika (kor: Lakatos János), Egy varsói menekült (kor: Velekei László), Rómeó és Júlia (kor: Vámos György), Belső hangok (kor: Velekei László) Romance (kor: Velekei László), Bolero (kor: Lukács András), Carmina Burana (kor: Vámos György). A Diótörő az Arénákban (kor: ifj. Harangozó Gyula)c. produkció idén a veszprémi, budapesti és a szombathelyi arénákban kerül bemutatásra.

Az évadot a XIV. Magyar Táncfesztivállal zárja a társulat 2018. június 18-24-ig.

kissjanosfuchsrenata

kissjanospatkaibalazs

kissjanossothyvirag

Forrás: Győri Balett