A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2017. november 23-24., 20:00 óra Trafó KMH

Wim Vandekeybus egyéni hangvételű flamand táncos és koreográfus, aki harminc éve a táncvilág élvonalát képviseli. Az 1999-ben elkészített In Spite of Wishing and Wanting című alkotása 2016-ban bővített koncepcióval, fiatal, új gárdával jelentkezett; ez érkezik a Trafóba november 23-án és 24-én. Szilaj, intenzív, markánsan mai, férfi energiákkal telített előadásának csak a költői képzelet szabhat határt. Az Ultima Vez társulat megkapó, játékos koreográfiája David Byrne ehhez az előadáshoz készült szerzeményével a mai napig megkerülhetetlen.

Vandekeybus mozgásművészei egytől egyig dinamikus, megrázó, fluid, ugyanakkor lassan örvénylő, férfiasan játékos táncukkal sugározzák: dolgunk van saját hétköznapi őrületeinkkel. Az In Spite of Wishing and Wanting nem mindennapi alkalmat ad rá, hogy közelebb kerülj saját vágyaid megértéséhez.

„Érzésem szerint a modern társadalomban az álmokat már felváltották a pszichológusok, mindenki tőlük várja el, hogy megmondja, mire van szüksége, ahelyett, hogy a tudatalattinkra figyelnénk, hogy az mit súg nekünk. Gyakrabban kellene szóba állnunk magunkkal.” Wim Vandekeybus, kapcsolj.be (Kollár Bálint interjúja)

ultima

Az In Spite of Wishing and Wanting az eredeti koncepcióhoz képest magában foglal egy új kisfilmet is. Julio Cortázar két novellája alapján készült a The Last Words, amelyben maga Vandekeybus és az eredeti táncosok is feltűnnek majd.
2008 óta négy Ultima Vez koreográfiát is láthatott a közönség a Trafó színpadán: először a bámulatos Tükör című előadást; 2009 őszén érkezett az újFeketeség című produkció, amelyben két magyar táncos is szerepet kapott, Mészáros Máté és Vass Imre személyében; 2014-ben pedig a világszínvonalú What the body does not remember, majd a booty Looting érkezett a Trafóba.
Vandekeybus számos kiemelkedő alkotóval és zenésszel dolgozott már együtt (Thierry de Mey, Peter Vermeersch, David Byrne, Marc Ribot, Charo Calvo, Eavesdropper, David Eugene Edwards, George Van Dam), csakúgy, mint filmesekkel és képzőművészekkel (Walter Verdin, Octavio Iturbe). Meghívott koreográfus volt az izraeli Batsheva Dance Company-nél és a spanyol Compania Nacional de Danza társulatnál. 2002-ben koreográfiát készített Sidi Larbi Cherkaoui számára. A Victoria flamand produkciós ház meghívására 2006-ban részt vett a Nightshade projektben.
Munkáiban a film, a zene és a tánc mesterien kapcsolódnak össze, az emberi test fizikai határait feszegető koreográfiájában pedig folyton kirobbanó energiákkal, extrém érzelmekkel találkozhatunk.

Ultima Vez (Belgium): In Spite of Wishing and Wanting

Rendezés,koreográfia,színpadkép: Wim Vandekeybus
Eredeti zene és hangkörnyezet: David Byrne
"Fuzzy Freaky" Remix: DJ Food
Előadók: Eddie Oroyan, Yassin Mrabtifi, Guilhem Chatir, Grégoire Malandain, Luke Jessop, Luke Murphy, Knut Vikström Precht, Baldo Ruiz, Giovanni Scarcella, Nuhacet Guerra Segura, Alexandros Anastasiadis

 

Forrás: Trafó KMH