A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Felújító bemutató: 2010. október 8 - 9. 20.00 óra MU Színház


A Tünet Együttes 2002 óta sikerrel futó előadása generációt vált, megújult szereposztással, fiatal táncosok tolmácsolásában kerül bemutatásra. A kortárs Véletlen klasszikussá érett.

Nyolc év sok idő egy előadás, főleg egy kortárs táncszínházi előadás, vagy, ahogy a színlapon áll, „tudományos ismeretterjesztő” táncjáték életében. A „kortárs” kifejezés ezúttal a legpozitívabban értendő, hiszen a teljesen új, huszonéves előadókból álló szereplőgárda tökéletesen magáénak érzi a 2002-ben bemutatott darabot. Szabó Réka rendező szerint a produkció a fiatal táncosoknak köszönhetően új energiákkal telik meg, az új emberek új karaktereket hoznak be, így hozzájuk mérten a koreográfiákat is újragondolják.

A Véletlenben két világ kerül egymás mellé a táncszínpadon, a tudományé és a táncé. Egy tudós a véletlenről tart tudományos ismeretterjesztő előadást, a háta mögött pedig egy táncelőadás zajlik, amelynek szervező elve a véletlen.

A darab egyedülálló, nyolc éves sikertörténete során több generáció látta, és szerette meg a produkciót, így azok a táncosok is, akik most átvették a stafétát. A próbák során kiderült, hogy számukra éppen olyan frissnek hat, mint a nyolc évvel ezelőtti szereplőknek. Valószínűleg így lesz ez a nézőkkel is, azokkal, akik már látták és azokkal, akik most találkoznak vele először. Nem véletlenül.

veletlen
Fotó: Dusa Gábor

Tünet Együttes
Véletlen
tudományos ismeretterjesztő táncjáték


Játék agyból és gyomorból.
Mi a véletlen? Tán nem is létezik? Tán ha elég okosak és gyorsak volnánk, ahogy lendül a kéz, ahogy perdül a kocka ki tudnánk számítani mielőtt leér, hogy melyik oldalát mutatja majd fölfelé? A véletlen csak tudatlanságunk mércéje? Vagy a véletlen létünk alapja, világunk szabadsága, a szél, mely az emberiség hajójának vitorláit dagasztja? Egy bölcs - vagy épp hogy részeges - kormányos?
Nézünk a véletlenre agyból és gyomorból. Tán majd egymást látjuk.

Az előadás témája a véletlen. Ez a nehezen megragadható, illékony fogalom évezredek óta izgatja az emberek fantáziáját. A mitológiai Fortuna istennőtől hétköznapi babonáinkon át az életbiztosításig a véletlen fogalma változatos alakokban bukkan fel életünk minden területén.

Az előadás a véletlen témáján keresztül a matematika és a tánc világait hozza egymással párbeszédbe. Mérő László és Vancsó Ödön matematikusok nem mindennapi matematika óra keretében elemzik a valószínűség fogalmát, előadásukat rövid táncetűdök szakítják meg, kommentálják, s teszik egy érdekfeszítő táncjáték részévé.

Rendező: Szabó Réka
Előadó: Mérő László/Vancsó Ödön
Táncosok:Cuhorka Emese, Dózsa Ákos, Hadi Júlia, Furulyás Dóra/Huzella Júlia, Vadas Zsófia Tamara, Varga Csaba
Zene: Márkos Albert
Fény, hang: Payer Ferenc
Kosztüm: Pillangó

Támogatók:
L1 Független Táncművészek Társulása, NKA,
Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Soros Alapítvány
Médiatámogató: FidelioEst


www.tunetegyuttes.hu