A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Másodszor adták át a Magyar Állami Operaházban a Seregi László koreográfus emlékére alapított díjat: maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő alkotói munkásságáért Juronics Tamás vette át az elismerést május 21-én.

juronics seregidij hermanpeter
Fotó: Herman Péter

2012. december 12-én, a legendás koreográfus születésének évfordulóján, a Diótörő balettelőadás közönsége előtt Ókovács Szilveszter főigazgató jelentette be a Seregi-díj megalapítását. A kitüntetéssel a Magyar Állami Operaház a hazai balett-történet egyik legmeghatározóbb, külföldön is elismert, Kossuth-díjas koreográfusának, Seregi Lászlónak állít emléket, életművének és munkásságának megőrzése és továbbhagyományozása céljából.

A díj, amelynek alapítását két táncművész, Kollár Eszter és Bán Teodóra kezdeményezte, az aktív koreográfusgeneráció tehetséges alkotóinak elismerését szolgálja. A klasszikus balett területén kívül alkotó művészeknek, így például kortárs- és a színpadi tánc koreográfusoknak is odaítélhető. A jelöltekre, akik között lehet bármely, az adott évben új koreográfiát készítő, pályájának csúcsán lévő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotó, szakmai kuratórium tesz javaslatot. 

juronics seregidij hermanpeter2

A bizottság tagjai: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke, valamint Kollár Eszter és Bán Teodóra. A díjat a legrátermettebb, maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő, egyéni stílust képviselő koreográfusnak ítélik oda. Juronics Tamás a díj átvételekor hangsúlyozta: „ma Magyarországon balett-táncos, koreográfus nem kaphat nagyobb művészi elismerést, mint azt, amely Seregi László nevét viseli.”