A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2007. október 2. , 20.00 óra Trafó KMH

Azt, hogy Nagy József egy Franciaországban élő táncművész- koreográfus, valószínűleg sokan tudják. Azt azonban, hogy a Délvidéken született alkotó milyen "intézménnyé" vált az európai kulturális életben, valószínűleg kevesen. Az immár színháztörténeti jelentőségű alkotások koreográfusa (Pekingi kacsa, A hét rinocéroszbőr, Commedia Tempio, Woyzeck,, Virrasztók, Filozófusok, Egy ismeretlen naplója...) számos díj mellett 2001-ben elnyerte az Európai Színházak Szövetségének Taormina nagydíját, amelyet eddig olyan XX. századi nagyságok kaptak, mint Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Giorgio Strehler vagy Heiner Müller. Kitüntették a Becsületrend lovagja érdemrenddel, és Thomas Ostermeyer és Jan Fabre után 2006-ban őt kérték fel az Avignoni Fesztivál társszerkesztőjéül.

Nagy József bevallottan Kanizsáról meríti darabjainak vízióját. A szereplők személyes szenzibilitására építő előadásai a játék, a tánc és a színház határvonalán mozognak, de koreográfiáit leginkább a Pina Bausch nevével fémjelzett táncszínházként tartják számon. A képzőművészeti tanulmányokkal indító alkotót manapság leginkább a japán butoh és az úgynevezett kontakt-rögtönzés érdekli, de munkáiban nagy szerepe van emellett a zenének és a képzőművészetnek. Darabjaiban mindig egy központi gondolat ölt testet a zene, a mozdulatok és a vizualitás segítségével.


Fotó: Dusa Gábor

A 2004-ben bemutatott Éden című koreográfiája a 2003-ban készített Éjfél után folytatása, az Apocrif Codex-trilógia középső része. A darab kiindulópontjául egy olyan költő sorsa szolgál, aki otthonától távol hosszú évekig arról álmodik, hogy hazatér, és amikor ez a vágya teljesül, hazaérve börtönbe kerül. A cím arra utal, hogy minden emberben megvan a képesség, hogy a poklot átértelmezze és a maga módján élhetővé változtassa. Az előadás fontos szereplői a zenészek, akik segítségével ezúttal is egy sajátos, a jazz (Szelevényi Ákos) és a népzene (Dél-alföldi Szaxofonegyüttes) ötvözéséből születő zenei atmoszféra jön létre.

Rendező: Josef Nadj
Fénymester: Dobó László

Előadók:
Nagy JózsefBicskei István
Francia Gyula
Krupa Sándor
Gemza Péter
Horváth Csaba
Mezei Kinga
Szorcsik Kriszta

Zenészek:
Szelevényi Ákos (szaxofon, fuvola, fúvós hangszerek)
Víg András (lant, koboz)
Žorž Grujić- (furulyák, duda)
ifj. Burány Béla: bariton szaxofon, szoprán szaxofon)
Ágoston Béla (szaxofon, furulya, duda, fúvós hangszerek)
Szokolay Dongó Balázs: szoprán szaxofon, fuvola, furulya, fúvós hang)
Benkő Róbert nagybőgő)
Geröly Tamás (dob, ütőhangszerek)

Támogató: Miniszterelnöki Hivatal