A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A tavaly 10 éves Feledi János vezette Feledi Project legújabb premierje az irodalomból és klasszikus balettből is ismert DON QUIJOTE története újra megelevenedik. A bátorságról szóló táncszínházi előadást 2022.január 19-én a Nemzeti Táncszínházban láthatják.

Három fiatal táncosnő. Az üres térben hol külön-külön, hol egymással kapcsolódva mozognak. Táncuk, mint egy folyó árja, egyszer lassan hömpölyögve, máskor sebes árként illanva töltik ki a teret. Végtagjaik össze-összefonódnak egymással, hogy aztán újra különváljanak és a maguk életét éljék tovább. Szakadatlan újrapróbálják a kapcsolódást – minden alkalommal másként. A kaleidoszkópszerű, pszichedelikus színpadkép szüntelen mozgása észrevétlenül fonja össze a nézők és táncolók lelkét egymással.

Mindannyian egy nagy történet szereplői vagyunk, tetteink – még ha nem is tudunk róla - mások életét is befolyásolják. One way to Heaven című előadásában a Győri Balett társulata most egy könnyed utazásra hívja nézőit a felhők fölé, hogy külső szemlélőként egy férfi életének különböző epizódjait végigkísérjék. Az epizódokat természetesen a nők alakítják: boldogságot hoznak, elhagynak, rajonganak és szétszednek, hogy aztán újra embert faragjanak kiszemeltjükből. Az előadás zenei anyaga a Jamie Winchester és Hrutka Róbert szerzőpáros által jegyzet dalokból áll össze. Beszállókártyájukkal nézőink egy koncertre és egy légies táncszínházi előadásra váltják meg jegyeiket.

Góbi Rita munkáira egyaránt jellemző a bátor kísérletezés és a koreográfia precíz kidolgozottsága. Stílusában jelen van a geometria, a minimalizmus, a redukcióra való törekvés. Koreográfiai koncepcióját az ösztönös, a monoton és ismétlődő, miniatűr mozgásokból kibontakozó test- és állapotváltozások összehangolása jellemzi, mozdulatsorai lassan és következetesen transzformálódnak. Előadásaiban a mozgás, a zene és a vetített látványvilág, fénytechnika szoros összhangja teremti meg a darabok futurisztikus atmoszféráját.

2021. december 18-án Idők folyamán előadásukkal zárják 10 éves jubileumi esemény sorozatukat a Feledi Project. Az idei évben ünnepeli 10 éves jubileumát a Feledi Project, ennek apropóján számos izgalmas eseményt szerveztek, új bemutatók, fesztivál fellépések határon belül és kívül. Sok tervezett meghívásnak, kreációnak csak a következő évben tudnak eleget tenni a járványhelyzet miatt, így kerül megvalósulásra 2022-ben amerikai és erdélyi turné és egy új bemutató is.

Két ember egy pontban összeér. Ez a pont most már közös, itt találkoznak. Megérintődnek. Megérintve lenni annyi, mint valami kivételesen érzékeny, intim, mély állapotba kerülni. Ebben a pillanatban valami igazán fontos, valami lényegi történik. Belül valami megmozdul, megváltozik. Az ember életében ekkor új időszámítás kezdődik. Aki érintett, az már nem objektív. Inkább őszinte. És sérülékeny. Az érintés átjárja, megragadja az ember lényét, lényegét, és szelíden vagy erőteljesen, de átveszi az irányítást. Végre. Ezért nagy a felelőssége annak, aki megérint valakit, legyen az testi, érzelmi, művészi vagy szellemi érintés.

A Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház hagyományteremtő céllal állítja színpadra a nagy klasszikust, A diótörőt a felemelő atmoszférájú pécsi kodály Központban. Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című remekműve a világ balett színpadjainak állandó és megunhatatlan darabja.

A Badora Társulat dupla táncestje a Nemzeti Táncszínház Kistermében 2021. november 20-án 19:30 órától látható.

Ebben a poétikus és spirituális szólóban Shivalingappa Shiva fenséges alakját ölti magára, aki az alkotás és a pusztítás istene. Egy hamuval teleszórt leplen táncol, amely az élet ciklikusságát szimbolizálja. A Compagnie 111 hetedszerre lép fel  a Trafóban 2021 november 19-20-án.

Az olasz koreográfus bőséges humorral és mély empátiával emeli az emberi tökéletlenséget kliséktől és külsőségektől mentes művészetté. A Zeusz lányait – Aglaia a ragyogás, Euphroszüné az öröm és Thaleia a virágzás istennője – ábrázoló A három grácia (Antonio Canova, 1812-1817) szoborcsoportból inspirálódva három profi férfi táncos és a rendező, Silvia együtt keresik a báj szó jelentését. Tánccal és beszéddel, de legfőképp melegséggel és könnyedséggel tárja fel a darab az emberi természet velejét, melyben férfi és nő találkozik, szerepektől mentesen.