A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A tavaly megújult színházi helyszín két szabadtéri színpaddal és sok-sok egyéb, a színházi réten megvalósuló programmal várja a kortárstánc és színház iránt érdeklődő fesztiválozókat. 12 különböző országból érkeznek produkciók – többek között kubai, mozambiki, svájci, magyar, francia és olasz előadók lépnek fel minden nap déltől egészen a késő esti órákig.

sziget2023

Három alkalommal látható a holland Panama Pictures lélegzetelállító Into thin air című, a kortárstáncot és a cirkuszt ötvöző produkciója – a három akrobata szinte a levegőben úszva, repülve hazudtolja meg a gravitációt. A baszk Hika Teatro 10 fiatal táncosa a helyi tradicionális mozgásnyelvet ötvözi a hip-hoppal, miközben a tinédzserek saját problémáikról beszélnek tabuk nélkül, elképesztő őszinteséggel. A fiatal svájci Collectif Ouinch Ouinch társulat Happy Hype című előadása az elmúlt egy évben számos színház és fesztivál közönségét hódította meg, idén nyáron pedig a Szigeten mutatják be őrült előadásukat, melybe a közönség is bekapcsolódhat. A kubai Company Rosario Cárdenas és a Momentos társulatok koprodukciójában készült Brutal című előadás koreográfusa az a Nelson Reguera, akit a magyar közönség a Frenák Pál Társulat táncosaként ismerhetett meg. Fantasztikus táncosokat és dinamikus, kiváló minőségű kortárstáncot láthatunk tőlük két estén át. A berlini Frantics Dance Company Last Space című produkciójában a táncosok saját személyes, mély történeteikbe, a tudatalattijukba engednek bepillantást a breaktánc és a kortárstánc nyelvén.

sziget2023break.jpg


A baszk Ertza társulat Otempodiz című kortárstánc produkciója két világ találkozása: egy baszk koreográfus és két mozambiki táncos különböző megközelítése az időről a mozgás nyelvén. A darabban a nyugati és az afrikai gondolkodásmód ütköztetése és összeolvadása látható. A fesztiválon látható még a spanyol Led Silhouette és Marcos Morau Los Perros című duója, illetve az olasz Spellbound Contemporary Ballet két izgalmas koreográfiája is. Természetesen a hazai tehetségek sem hiányozhatnak a programból, többek között fellép Juhász Kata, Pataky Klári és Váth Máté is.

A francia Compagnie Dyptik társulat visszatérő vendége a helyszínnek. A táncosok öt délutánon át egy épített fémszerkezetet használva színpadként, kortárs és hip-hop elemeket ötvözve mutatnak be meghökkentő bravúrokat. Az előadásuk egy palesztin menekülttáborban tartott workshop alapján született, és az ott szerzett tapasztalatokat veszi alapul. A késő esti órákban minden este az angol Requardt & Rosenberg művészpáros Future Cargo című produkcióját lehet majd látni a színházi réten. Az előadás érdekessége, hogy a nézők a zenét egy fejhallgatón keresztül hallhatják, miközben a fellépők egy hatalmas kamion platóján elevenítenek meg egy science fiction-szerű világot, ahol a tánc, a látvány és a hangok összessége kápráztat el mindenkit.
Ahogy a visszatérő látogatók már megszokhatták és megszerették: a Sleeping Beauty Project alvó installációja délutánonként egész héten nyitva áll a pihenésre vágyó Szigetlakók számára, akik egy vezetett alváson vehetnek részt.
Ebben az évben érdemes éjszaka is ellátogatni a helyszínre, hiszen két fényinstalláció is a fények varázslatos birodalmába repíti a nézőket. A portugál Telmo Ribeiro Clouds in Garden elnevezésű installációja lézerek és füst segítségével varázsolja misztikussá a területet, azt az érzést keltve, hogy a fesztiválozók épp egy színpompás felhőn haladnak át. A résztvevők mozdulataikkal maguk is alakíthatják a felhők alakját, elmosva a határokat a valóság és az illúzió között. A magyar művész, Gévai Bálint Glowing Leaves című munkája különleges vetítési technikát alkalmazva kalauzolja az érdeklődőket egy rendhagyó kiállításra, ahol folyamatosan változnak a képek, és ahol maguk a környező fák és levelek szolgálnak festővászonként.