A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Németországi turnéra indul a Pécsi Balett, Rómeó és Júlia című előadásukat mutatják be Fellbachban november 8-án és 9-én.

„Fantasztikus, hogy újra külföldre utazhat társulatunk, és a pécsi és hazai repertoárjátszás mellett lehetőségünk van egy friss közönségnek bemutatkozni, inspirálódni. Németországban erős és értő közönsége van a modern balettnek, így a meghívás maga már a munkánk elismerését jelenti. Most egyébként is különösen fontos minden pozitív visszajelzés a művészi életben… A turné társulatépítő ereje sem elhanyagolható, melyet jó lesz táncművészeinknek az elmúlt évek kihagyása után újra megtapasztalni. Csodálatos tudni, hogy Pécs testvérvárosa, Fellbach kulturális vezetése nem mondott le rólunk, és folyamatosan azon voltak, hogy a Rómeó és Júlia előadásai valamikor mindenképpen megvalósulhassanak.

Fellbach városa mellett köszönettel tartozunk Méhes Márton korábbi nemzetközi kulturális menedzsernek, jelenleg a bécsi Collegium Hungaricum igazgatójának a szervezésért, valamint a Liszt Intézet Stuttgarti Magyar Kulturális Központ igazgatójának, dr. B. Szabó Dezsőnek a segítségért. Hálásak vagyunk a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak a támogatásért, hiszen egy ilyen utat önerőből nem tudunk megvalósítani.

November 2-án telt ház előtt aratott újra óriási sikert Rómeó és Júlia előadásunk Budapesten, mely nagyszerű motiváló erő táncművészeink számára a német turné előtt néhány nappal. Köszönjük a Nemzeti Táncszínháznak a lehetőséget.”- mondta el Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, a Pécsi Balett ügyvezetője.

Örök érvényű gondolatok és emberi viszonyok, az érzelmek legszélesebb skálája, legnagyobb amplitúdói jelennek meg Rómeó és Júlia igaz szerelmének tragikus, egyúttal felemelő történetében. A fellobbanó kamaszszerelem, mely katartikus véget ér, megszólít, tükröt tart és önértékelésre késztet. Mértékletességre és önfegyelemre, egymás elfogadására és a gyűlölet kioltására tanít. A Pécsi Balett előadása a kulturált ember oktalan viszálykodásának, a másik szinte ösztönös elutasításának indokait keresi. Vajon valódi megbékélést hoz a két fiatal halála? Kibékíthető a kibékíthetetlen?
Vincze Balázs szenvedélyes és dinamikus táncnyelve keltette új életre William Shakespeare szerelmespárjának meséjét. A különleges látványvilágról Cziegler Balázs díszlettervező és Kiss Julcsi jelmeztervező kreatív fantáziája gondoskodott. A Rómeó és Júlia eredeti zenéjét - klasszikus inspirációkra - Riederauer Richárd írta. Az innováció és hagyománytisztelet jegyében továbbra is az a társulat célja, hogy megérintsék a nézők szívét és elgondolkodtassunk.

pecsiturne

Alkotók:

Zeneszerző: Riederauer Richárd, Charles Gounod
Dramaturg: Böhm György Nádasdy Kálmán- és Jászai-díjas, Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész
Jelmeztervező: Kiss Julcsi
Díszlettervező: Cziegler Balázs
Társkoreográfus, asszisztens: Molnár Zsolt Harangozó-díjas
Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész

Táncolják:

Rómeó: Matola Dávid
Júlia: Karin Iwata
Capuletné: Szécsi Theodóra
Montague-né: Rónaki Nina
Mercutio: Molnár Zsolt
Benvolio: José Blasco Pastor
Lőrinc barát: Koncz Péter
Tybalt: Szabó Márton
Páris: Varga Máté
Júlia dajkája: Kócsy Mónika
Nők a két házból: Frank Edina, Horváth Réka Annamária, Pintér Rebeka, Reetta Riikonen

valamint Balogh Csongor

A Pécsi Balett németországi turnéja a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.
A Pécsi Balett belföldi előadásainak forgalmazását a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Kreatív: Rajnai Richárd
Forrás: Pécsi Balett