A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2008. március 23-án, hosszantartó, súlyos betegség után, 42 éves korában elhunyt Ifj. Nagy Zoltán, a Magyar Állami Operaház tagja, a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistája, és a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora.

Ifj. Nagy Zoltán 1986-ban végzett balettművészként a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 1985-től a Magyar Állami Operaház tagja, 1986-ban a Perui Nemzetközi Balettverseny első helyezettje. 1987-től a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa, 1995-től vezető szólistája.

Ifj. Nagy Zoltán bensőséges átéléssel és magas technikai színvonalon táncolta el a romantikus, klasszikus és modern balettirodalom legjelentősebb férfi főszerepeit; alakításait egyéni ábrázolásmód és az érzelmek széles skálája jellemezte.

Kivételes tehetségét a magyar kormány nem véletlenül jutalmazta Kossuth-díjjal és Kiváló művész kitüntetéssel.

Ifj. Nagy Zoltán a táncszakma teljes elismerését bírta, ezért a Magyar Táncművészeti Főiskola 2006-ban őt választotta rektorának.

Az intézmény vezetőjeként - e rövid idő alatt is - rendkívüli eredményeket ért el. Korszerű látásmódjával új irányelveket foganatosított a főiskola jövője érdekében.

Halálával súlyos veszteség érte az egész magyar táncművészetet és a közönséget egyaránt. Tehetsége és tudása pótolhatatlan a magyar balett- és táncművészet palettáján.

A teljes magyar táncszakma mély megrendüléssel vette tudomásul Ifj. Nagy Zoltán elvesztését, de továbbvisszük az utat, amelyet megkezdett.

A páratlan művészt a Magyar Állami Operaház és a Magyar Táncművészeti Főiskola a saját halottjának tekinti, temetésről később gondoskodnak.

Ifj. Nagy Zoltán
Ifj. Nagy Zoltán, 2007. február 19-én a Alexandra Pódiumon

Fotó: Dusa Gábor
Ifj. Nagy Zoltán az Elfújta a szélben, 2007. március 23-án az Operában

foto_aproba.php
Ifj. Nagy Zoltán a Próbában

 

Ifj. Nagy Zoltán Operaházi búcsúztatása az Operaház előcsarnokában
2008. április 8-án 11 órakor, temetése a katolikus egyház szertartása szerint a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójából 14.15 órakor lesz.

Gyászolják szülei, felesége, gyermekei, rokonai, barátai.

Emlékét és művészetét kegyelettel megőrizzük!

Postacím:
Nagyné Soós Erika, 1029 Bp. Kárpát u. 27.
Magyar Állami Operaház, 1061 Bp. Andrássy út 22.