A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.


Fotó: Kanyó Béla

 

Lippai Andrea

 

Sz a k m a i ö n é l e t r a j z

 

1965. 01. 25-én születtem Medgyesegyházán. Szüleim pedagógusként Jánoshalmára költöztek. 11 évesen innen kerültem fel Budapestre, ahol felvételt nyertem az Állami Balett Intézetbe.
Évfolyamvezető balett mesterem első évfolyamban Smierzna Tereza(lengyel), majd második évfolyamtól kezdve Sebestény Katalin mesternők voltak.
1985- ben diplomáztam a Táncművészeti Főiskolán, és ezt követően a Győri Baletthez szerződtem. Markó Iván igazgatása alatt, hét évig voltam a Győri Balett tagja.
Számos külföldi turnén és hazai előadáson vettem részt, és a legkülönfélébb szerepekben próbálhattam ki magam, mert itt, egyaránt kaptam szóló és kar szerepek eltáncolására lehetőséget. /Nap szerettei, Szamuráj, Jön a cirkusz, Párizs gyermekei, Boleró, Mester és Margaríta, Madarak voltunk, földre szálltunk, Álmok ura, Fájdalmak útja, Székek, Jézus az ember fia, stb. /
Egy sérülés miatt viszont megszakadt pályafutásom, mert lábközépcsont repedés, majd törés utáni műtétem sikertelensége miatt abba kellett hagynom a táncolást.
Még a győri évek alatt elvégeztem a Táncművészeti Főiskola balett mesteri és társastánc pedagógus szakát, így ezek után a tanításban találtam menedéket.
Közben nagyon hiányzott a tánc és kerestem az utam más műfajok kipróbálásával.
Magyarországon csak az IDMC rövid két hetes nyári kurzusai alkalmával lehetett tanulni, melyre külföldi vendég tanárokat hívtak meg. Itt kerültem kapcsolatba Gertraud Maar mesternővel / Ausztria /, aki felajánlotta segítségét, és tanított, majd számos bécsi kurzuson is részt vehettem nála, ahová ő hívott meg neves spanyol mestereket (Amparo de Triana, Timo Lozano, Angelita Gomez, Montse Sanchez, Mária Mercedes León, Miguel Vargas)
Később, felkérésére, együttesének / Compania Flamenca Maar / vendég művésze, szólistája lettem és számos előadásában szerepeltem Ausztria különböző színházaiban és fesztiváljain. /Golpe de Fortuna, La vida-un sueno, Noche de Arte Flamenco Internacional�/
1998-ban eljutottam Spanyolországba, ahol először Barcelonában a �José de la Vega� Flamenco Akadémián, majd Sevillában a �Matilde Coral� Akadémián folytattam tanulmányokat. Spanyol mestereim felfigyeltek rám, és biztattak, hogy bátran vállaljam tudásomat és egyéni stílusomat, hiszen a flamenco egyik lényege, hogy mindenki saját képére formálhatja, egyénivé teheti, mert itt az egyéniségé, az érzelemkifejezésé a főszerep. Ma már több mesterrel is személyes barátság fűz össze. Többször jártak már Magyarországon az én meghívásomra, ahol kurzusokat tartottak saját tanítványaimnak és az azóta felnövő flamenco rajongók népes táborának.
Természetesen én is szeretném átadni kint szerzett tapasztalataimat másoknak is, úgyhogy folyamatosan tanítom és tanulom a flamencót minden lehetőséget megragadva.
. ( bár évente kijárni Andalúziába nagyon költséges, hiszen önerőből kell fedezni az utazást, a drága kurzus díjakat, a szállást és az étkezést.) Eddig 26 tanártól tanultam mely mind különleges élmény volt számomra, hiszen a flamencóban nincs egységes metodika, mondhatni �szájhagyomány� útján terjed így sokszor a gyökeres, ellenkezőjét mondja egyik tanár a másiknak, és esküsznek a saját igazukra.

 

Első önálló estem élő zenével, �Flamenco est� címmel, 1999-ben.
2000-ben �A csak azért is Tánc, Tánc, Tánc!� című darabomat mutattam be nagy sikerrel a Duna Palotában és a Nemzeti Táncszínházban, mely táncos életutamat mutatta be különböző flamenco zenei stílusokra.
2001-2002-ben a �Paso a paso� és a �Táncfantáziák�.
2003-ban létrehoztam az �Álom és Valóság� című modern darabomat, projekttoros háttérvetítéssel (Egy táncos víziói a kortárs flamenco zenei és képi világáról).
2004-ben a �Fusión Duende�, ami az érzelmek körforgásáról szól a flamenco, a magyar nép tánc és az indiai tánc nyelvén és eszközeinek, elemeinek felhasználásával.
2005-ben �Sevillai emlékek�.
Ez évben vidéki turnésorozaton vettünk részt együttesemmel a �Latidos� Flamenco társulással, (6 zenész és 6 táncos) melynek főbb állomásai voltak: Debreceni Csokonai Színház, Soproni Liszt Ferenc Kulturális Központ � Tavaszi Fesztivál, Egri Gárdonyi Géza Színház, Dunaújváros- Mozaik Fesztivál, Békéscsaba - Táncvilágnapi Gála, Hédervár - Múzsák Kastélya, Pécs � Ibero - Amerikai Napok, mely utóbbi a Spanyol Királyság Nagykövetsége támogatásával valósulhatott meg. Gödöllő, Székesfehérvár Vörösmarty Színház, Esztergomi Várszerdák Rendezvény, Pécsi Nyári Fesztivál és az Egri Nyári Fesztivál, BudaFest - Hilton Dominikánus - udvar.
Miközben tanítok a Táncművészeti Főiskola balett, néptánc - színházi tánc szakán és a pedagógusképzőn heti 3 alkalommal, mellette saját tanítványaimat oktatom heti 2 x 3 órában.
2004 májusában a Táncművészet folyóirat szakmai kuratóriuma az EuroPas Díjat adományozta eddigi munkám elismeréseként.
A flamenco ma fénykorát élő, állandóan változó és megújuló egyik �legkortársabb� művészeti ág, melyet külföldön igen nagy elismerés övez. Számos grandiózus flamenco fesztivált szerveznek Francia országban, Német országban, Szlovákiában, Hollandiában, Japánban és olyan tantárgy a táncművészeti iskolák rendjében, mint a klasszikus balett, vagy a jazz, vagy a modern technikák. Ezért meggyőződésem, hogy helye van a hazai táncpalettán e műfajnak, melynek lelkes képviselője vagyok Magyarországon.