A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.
Bartók Táncszínház

 

Dunaújváros Táncszínházát Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata alapította, mint a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza önálló tánctagozatát, amely 1999. június 30-án Rácz Attila vezetésével kezdte meg munkáját. 2005. február 1-től a táncszínház arculatát új művészeti vezető, Szögi Csaba és a köré gyűlő hasonló gondolkodású alkotócsoport határozza meg. Dunaújváros Táncszínháza Bartók Táncszínház néven folytatja munkáját.

 

A Bartók Táncszínház olyan kortárs együttes kíván lenni, amely felismerhetően és nyilvánvalóan a folklórt (mindenek előtt a Kárpát-medence folklórkincseit) használja produkciói alapanyagául, úgy, hogy azzal érvényes, a közönségérdeklődésre is számítható művészetet, a kor igényeinek megfelelő kortárs táncszínházat hozzon létre, melyet egy koreográfiai laboratórium működtetésével kíván biztosítani. A Táncszínház Bartók Béla szellemével azonosulva a "tiszta forrásból" merítkezik.

 

 

A feltételek adottak, mindenekelőtt a lehetséges alkotói kör és a helyi tradíciók tekintetében. A tradíciók nyilvánvalóak, hiszen a '80-as években Dunaújváros egyszer már volt a táncszínház-rajongók zarándokhelye, az akkori - országos, de talán közép-európai szempontból is egyedülállót produkáló - Szögi Csaba vezette Vasas Táncegyüttes alkotóműhelye jóvoltából. A társulat e táncszínházi-koreográfiai irányzat örököse, s feladatának ezen szellemiség őrzését, folytatását tartja.

 

A táncszínháznak mint a város egyetlen hivatásos táncművészekből álló, országosan is kivételes helyzetben lévő csapatának kezdeményező, sőt központi szerepet kell betöltenie Dunaújváros kulturális életében. A Bartók Táncszínház bemutatóin kívül fontosnak tartjuk szakmai találkozók, workshopok, fesztiválok rendezését, és havi rendszerességgel szervezünk a táncművészet egészét felölelő - néptánc, balett, kortárs - vendégjátékokat Dunaújvárosban, a közönség minél szélesebb köreinek színvonalas kiszolgálása érdekében.

 

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
2400 Dunaújváros, Bartók tér 1.
tel./fax: +36/25-411-208
Szervezés: +36/25-402-598
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://www.bartokszinhaz.hu