A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Közép-Európa Táncszínház

 

A Közép-Európa Táncszínház jogelődjét 1978-ban Györgyfalvay Katalin művészeti vezetésével alapította a Művelődési Minisztérium az akkor egyesített 25. Színház és Déryné Színházból alakult Népszínház tagozataként a Várszínházban. A Népszínház Táncegyüttes sajátos színt képviselt a hazai táncművészetben. A társulat művészi munkájának alapja ugyan folklór, törekvéseik mégis a korszerű színházi irányzatokhoz közelítettek. A repertoár arcélét Györgyfalvay Katalin alkotói munkássága határozta meg, de meghívott koreográfusok is dolgoztak a társulatnál. (Szigeti Károly, Molnár Lajos, Orsovszky István, Bognár József, Hidas György)

 

A Népszínház Táncegyüttest 1988-ban vette át a nyugdíjba vonuló Györgyfalvay Katalintól Énekes István művészeti vezető és Szögi Csaba igazgató, akik 1980-tól a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesnél egy újszerű tánc-színházi nyelv kialakításán fáradoztak.

 

1989-től új nevet adtak a Népszínház Táncegyüttesnek így született meg a Közép-Európa Táncszínház (KET), mely 1991-ig a Népszínház, majd 1996-ig a Budapesti Kamaraszínház tagozataként, 1997-től pedig közhasznú egyesületi formában működik.

 

Az elmúlt 14 év alatt 41 új bemutató készült, és 28 kortárs művész kapott lehetőséget alkotó munkára, akik a néptánc vagy a kortárs tánc világából érkeztek, és egy újszerű színházi formát, a táncszínházat tartották fontosnak.

 

1988-92. A KET első időszakát Énekes István munkássága határozta meg. A meghívott alkotók, elsősorban a Dunaújvárosi Alkotóműhely (Bognár József, Janek József, Szűcs Elemér, Szögi Csaba) és a másképp gondolkodó néptánc koreográfusok voltak. (Mosóczi István, Mihályi Gábor, Mihályi József, Jóna István)

 

1993-ban a társulat művészeti tanácsa irányította a művészeti munkát, és hívott meg alkotókat. (Philippe Jamet, Juronics Tamás, Sebestyén Csaba, Köllő Miklós, Szögi Csaba)

 

1994-96. Őket követte Köllő Miklós művészeti vezető, aki tehetséges fiatalok számára is lehetőséget nyújtott az alkotásra. (Szögi Csaba, Bozsik Yvette, Mándy Ildikó, Egerházi Attila)

1996. december 31. - a Művelődési és Közoktatási Minisztérium a Közép-Európa Táncszínházat "leválasztotta" a Budapesti Kamaraszínházról, és így megszüntette az állandó költségvetési támogatást. Ezzel együtt az infrastrukturális háttér és a játszási helyek is elvesztek.

 

1997-ben Szögi Csaba a KET 15 tagjával megalapította a Közép-Európa Táncszínház Egyesületet, amelyet pályázatokon gyűjtött pénzekből tartanak fent a "BETHLEN" Kortárs Táncműhelyben.

 

1997-1999 között Szögi Csaba elnök egy személyben látta el az igazgatói és művészeti vezetői feladatokat is, szem előtt tartva a KET előző időszakainak lényeges vonását: a felfedezés, az "eredeti" színházi - táncszínházi gondolatokkal rendelkező alkotók keresését, kibontakozásuk segítését. (Nagy Zoltán, Molnár Éva-Horgas Ádám, Magyar Éva, Hargitai Ákos, Dani Zoltán, Rogácsi Péter, Köllő Miklós, Énekes István, Horváth Csaba)

 

2000 januárjában Szögi Csaba elnök-igazgató Horváth Csabát kéri fel a KET művészeti vezetésére. A társulatnak markáns arculatot kialakító koreográfus saját művei létrehozása mellett szintén fontosnak tartja a hasonló gondolkodású alkotók meghívását. (Pintér Béla, Somogyi István, Énekes István, Min Tanaka) 2006 tavaszán készített &Echó című darabja már a Fortedanse - Horváth Csaba új társulatával készített közös produkció.

 

2006 őszétől - Horváth Csaba távozása után - a KET nyitott műhelyként kíván továbbra is működni. A kísérletezés helyszíne kíván lenni: fiatal, tehetséges alkotók számára nyújt lehetőséget bemutatkozásra, akik az utóbbi időben szuggesztív előadásaikról híresültek el. Útkeresésük, már kialakulóban lévő egyéni hangjuk elmélyítése állomásainak ad otthont. ( Katona Gábor, Hámor József, Gergye Krisztián és Duda Éva )

 

 

Közép-Európa Táncszínház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
Tel/Fax +36 1 342 7163 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.cedt.hu