A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Duna Művészegyüttes

 

A Duna Művészegyüttes 1957-ben alakult, s ötvenéves múltjára támaszkodva folyamatos megújulásra törekszik. Célja a hazai néptánchagyomány hiteles, ugyanakkor nyitott és figyelemfelkeltő tolmácsolása. Az együttes produkcióit egyszerre jellemzi a hagyományőrzés és a művészi kísérletezés. Repertoárján a magyar néptáncok dinamikus, korszerű előadásai mellett néptáncelemeket felhasználó gyermek- és ifjúsági előadások, valamint a néptáncot és a kortárs táncot ötvöző táncszínházi bemutatók is szerepelnek.

 

A 24 fős tánckarból és 5 tagú népi zenekarból álló társulat tagjai ­hivatásos néptáncosok és hangszeres művészek. A Duna Művészegyüttes mellett működő Duna Táncműhely lehetőséget nyújt az alkotói kísérletezésre, a néptánc színházi megjelenítésére. Az együttest kísérő Göncöl Zenekar pedig önálló koncerteket is ad, amelyek elsősorban az autentikus népzenére épülnek.

 

A Duna Művészegyüttes előadásait évente közel 30000 néző látja. Autentikus néptáncokat bemutató folklórműsoraival rendszeresen fellép a Duna Palotában, az azokat alkotó módon felhasználó néptánc- és táncszínházi előadásait pedig elsősorban a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség. A társulat gyakran vendégszerepel külföldön és Magyarország-szerte. Folklór- és néptáncműsoraival a hazai és külföldi néptáncfesztiválok állandó résztvevője, táncelőadásai pedig rangos színházi fesztiválokra kaptak meghívást.

 

Az elmúlt évek fontosabb bemutatói: A Szabadsághős - Kossuth Lajos üzenete (2002), Paraszt Dekameron (2003), Hagyományok bálja - Tánckoncert (2003), Derengő / Muszáj Herkules (2004), Hamupipőke (2004), Rege (2004), Nomád szenvedély - Kígyóballada (2005), Profana - Bartók-hidak (2006)