A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Hajdan szalon volt. Ma már csak egy megfakult, ütött kopott, repedt falú szoba: régi festmények helye a falon, tönkrement zongora, esővíztócsa a padlón. Sokat láthatott és láttat most is ez a helyiség: a belga társulat előadásában az elszegényedett család emlékei, személyes élettörténeteik elevenednek fel az elkerülhetetlen elmúlás vagy inkább hanyatlás finom iróniába csomagolt dobozaiban.

Fotó: Lékó TamásEgy berozsdásodott fogaskerék, amely már nem képes forogni, és így az egész gépezet szépen lassan tönkremegy, kialszik belőle az élet. A hajdani mozgatórugó az aggastyán nagyapa, igen gazdag, szeretőket nem megvető, erős férfi lehetett. Ő Simon Versnel, aki kiégett faarccal szembesül és szinte brechti elbeszélő módban mutatja be az idős ember tragédiáját: a lelki és fizikai hanyatlás legintimebb részleteibe kapunk betekintést. Mindezt persze hogyan is lehetne másképp, mint bámulatos öniróniával, hogy miközben a sírás fojtogat minket, képesek legyünk hangos nevetésben feltörni. Már pusztán az öreg sorsán keresztül lehetne következtetni a család traumákkal tűzdelt múltjára. Ez azonban nem szükséges, hiszen mindenki külön-külön elmeséli személyes tragédiáját.

Gabriela Carizzo, Samuel Lefeuvre, Franck Chartier, a három táncos-koreográfus mozgás és gesztusnyelve tökéletesen tükrözi az élettörténeten túl az általuk megformált személyiségek jellegzetességeit is. Lassan minden világos: az ismétlődő mozdulatsorok kibontanak egy-egy különös karaktert: a folyamatosan egyensúlyát kereső, lábra állással küzdő férj (Frank Chartier), ki csak az öccsével való "játékokban" képes erős, magabiztos férfinek tűnni, s miközben fivére hátán "hullám-lovagol", bárgyú mosollyal tetszeleg a győztes szerepében. Ugyanakkor így képes egy kis időre megfeledkezni arról, hogy életét megkeseríti a gyermekét megrögzötten gyászoló felesége (Gabriela Carizzo), aki képtelen a jelenben élni, így kényszeresen idézi fel lánya emlékét, ami alattomosan telepszik rá az egész család hangulatára. A nő üres, megőrült tekintete és kényszeres mozgása csak akkor szabadul fel és válik harmonikussá, mikor a fiatal pár szerelmét idézi, s a kislány mint valóban a szerelem gyümölcse vidáman simul a szülők karjaiba.

Fotó: Lékó TamásEzt az idillt az elmúlás miatti szomorúságon túl szintén áthatja egyfajta irónia, a csókkal összetapadó pár között kézről kézre gurul a gyermek, aki korához képest példásan fegyelmezetten vesz részt a közös táncban, valahol pedig természetes történet iránti közömbössége ugyanazt a brechti stílust idézi, amit az öreg előadásmódja képvisel. Ettől lesz vicces, és könnyed a szenvedélyes jelenet.

A másik fiú (Samuel Lefeuvre), a gumitestű Sam, akinek mozgása folyamatosan a "még éppen belefér", "kibírja"- határt súrolja. Táncában látszólag mindig majdnem kitöri a nyakát, s valahogy mégsem éli meg olyan tragikusan a dolgokat. Ő az, aki mindenki számára kéznél van, ha kell, s ő az, akivel bármit meg lehet csinálni (ld. hullám lovaglás). És a bármi meg is történik: a táncos végig bámulatos "ön-test-marcangolásokat" végez játszi könnyedséggel mozgásában.
S végül a megsárgult énekes díva (Euridike de Beul): az öreget ápoló, a bezártságtól és unalomtól kissé eszét vesztett könnyűvérű nő, aki vágyait a négy fal közötti pózolásokban, otthoni szóló fellépésekben éli ki, és megvető gúnnyal nyugtázza az öreg hanyatlását.
Így él itt ez az öt ember, öt sors, öt megveszett lélek.
A szimbolikus nyelv, a mozgás, az eszközök, zajok, hangok, dalok tökéletesen járulnak hozzá a történet elbeszéléséhez. Az ismétlődő gesztusokból, mindennapi mozdulatsorokból tánckoreográfia válik, a profi táncosok kidolgozott koreográfiájából pedig szintén mindennapi repetitív történetekre következtethetünk.
A koreográfiát is folyamatosan átlengi a humor és szenvedés kettőse. A fiatalok kifulladásig ismételgetnek egy-egy rövid táncot: a problémákba bennragadt, önmagukkal sziszifuszi küzdelmet vívó emberek futják ördögi köreiket. S a pálya egyre kisebb és kisebb.
Fotó: Lékó TamásRagyogó kombinációja ez a darab a színész, a táncos és a zenész és a látványtervező(díszlet, fény)együttes, egységes egészet alkotó, de szólórészekként is helytálló közös munkájának. Festmények hiányát láthatjuk a falon lévő képnyomokból, ugyanakkor az az érzésünk támadhat, mintha egy finoman kidolgozott realista (tartalmát tekintve inkább szürrealista) festmény elevenedett volna meg előttünk, ami egyszer át is lényegül állóképpé: a földön hasaló Sam fején az öreg tapos, rajta az ifjú pár, lábán pedig a díva ül.
Ez a kép zseniálisan sűríti magába az egész történetet, s bár csak egy pillanatig tart, egy biztos: a kópia nem hiányozhat Peeping Tom büszkeségfaláról.


Domonkos Ágnes