A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Horváth Zsófia

1969-ben születtem Zalaegerszegen. Tizenkét évesen kezdtem táncolni a Zalai Táncegyüttesében. 1983-ban felvételt nyertem az Állami Balettintézet Néptánc Tagozatára, ahol 1987-ben végeztem. Az iskola elvégzését követően a Honvéd Táncszínház társulatához szerződtem, amelynek azóta is tagja vagyok. Tanítottam Dél-Amerikában, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Szlovákiában, továbbá hazai amatőr és hivatásos együttesekben is. 2000-ben elnyertem a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjat. 2001-ben végeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán. Jelenleg a főiskola Táncművész- Néptáncpedagógus szakán szakán vagyok végzős hallgató.

 

2001-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével tüntettek ki. A magyar folklór mellett kiemelt figyelmet fordítottam a cigány kultúra megismerésére. Ennek gyümölcseként született meg 1998-ban a Nemzeti Kulturális Alap, és a Soros Alapítvány támogatásával a Szekérbölcső című koreográfia, amit a Honvéd Táncszínház társulata sikerrel mutatott be az Egyiptomban rendezett alternatív színházi fesztiválon.

 

1998-tól több darabban is koreográfusként dolgoztam: 1998-ban Keleti Táncvihar - Cigánytáncok, Egy pár tánc - Kanalas, 2000. Millenniumi Sokadalom, Fekete Gyöngyök - Ballada, Lányjáték, Nagyecsedi Cigánytáncok, 2001. Rókatánc, 2003. Ki népei vagytok? - Somogyi táncok, Mozgásőrületek - Kendős, Kanalas, Szolnoki Szigligeti Színház - Oreszteia.
2000-ben az Azon is túl című önálló darabomat a Veszprémi Kortárs Táncfesztiválon, a Trafóban és a Pesti Magyar Színházban is bemutatta a Honvéd Táncszínház.