A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Markó Iván

 

1947. március 29-én született Balassagyarmaton. Táncművészeti tanulmányait az Állami Balett Intézetben végezte. 1967-től a Magyar Állami Operaház tagja, ahol lírai alkatának, csiszolt technikájának köszönhetően rövidesen eltáncolja számos romantikus és klasszikus balett férfi főszerepét. 1972-ben Maurice Béjart brüsszeli társulatához: A XX. Század Balettjé hez szerződik, és a Tűzmadár címszerepével debütál. Ettől kezdve Markó Iván lesz e világhírű együttes egyik vezető szólistája, akit a nemzetközi tánckritikusok 1974-ben a világ 10 legjobb táncosa közé választottak.

 

1979-ben visszatér Magyarországra, és Győrben megalakítja saját, 15 tagú társulatát az Állami Balett Intézet akkori végzős évfolyamából.

 

A közös munkát valójában már egy évvel korábban elkezdi. Jövendő táncosainak vizsgakoncertjére készíti el élete első, saját koreográfiáját , A Nap szerettei című kompozíciót Carl Orff: Carmina Burana című zeneművének 10 tételére. Ez az alkotás történeti jelentőségű eseménnyé avatta a koncertet, hiszen a produkció során máris egy új társulatot és egy igazi koreográfust ünnepelhetett a közönség.

 

Az első darabot újabbak követték: egyrészes táncművek éppúgy, mint egész estés, monumentális produkciók, amelyek egyértelműen bebizonyították, hogy Markó Iván koreográfusként is kivételes tehetség.

 

1972 és 1991 között nyolcvan külföldi turnén vett részt a világ számos országában. A Párizsi Opera, a milánói Scala és a jeruzsálemi Rubin Akadémia vendégkoreográfusa. Részt vesz a Baltimore-ban megrendezett Világszínház Fesztiválon, ahol A csodálatos mandarin című darabját a nemzetközi kritikusok a rendezvény legjelentősebb alkotásának választják. Markó Iván 17 éven át a Bayreuthi Ünnepi Hetek balettigazgatója és koreográfusa.

 

1992-től Európa és a tengerentúli országok vendégkoreográfusa. 1996-ban megalapítja a Magyar Fesztivál Balett együttesét. Művészeti vezetőként és koreográfusként mindig arra törekszik, hogy a közönséget megszólító, érzelemgazdag, gondolatébresztő, ugyanakkor látványos műveket komponáljon.

Díjak, kitüntetések :

1981. Érdemes művész

1983. Kossuth-díj

1994., 1999. Hűségdíj - Bayreuthi Ünnepi Hetek

2005. a "Halhatatlanok" Társulatának tagja

2007. Jeruzsálem Díj

2007. A Magyar Köztársaság Középkeresztje

2008. Prima Primissima Díj

 


Főbb szerepek : Albert (Lavrovszkij: Giselle), Herceg (Messzerer: A hattyúk tava), címszerep (Seregi: A fából faragott királyfi), Amintas (Seregi: Sylvia), Tűzmadár (Béjart: Tűzmadár), Opusz 5 (Béjart), Séraphita (Béjart), IX. Szimfónia (Béjart), Nizsinszkij, az Isten bohóca (Béjart), Petruska (Béjart), A költő (Markó: Az igazság pillanata), címszerep (Markó: A csodálatos mandarin), Jézus (Markó I.: Jézus, az ember fia), Don Juan, Faust, K/M úr (Markó: Don Juan árnyéka rajtunk), Az író (Markó: Bulgakov és a többiek), Jákob (Markó: József és testvérei), Inkvizítor, Náci tiszt, Zsidó anya (Markó: Jiddische Mame)

 

 

Főbb koreográfiák : A Nap szerettei (1979), A szamuráj (1980), A csodálatos mandarin (1981), Tabuk és fétisek (1982), Izzó planéták (1983), Bolero (1983), Székek (1989), József és testvérei (1999), Viva Verdi! (2001), Rómeó és Júlia Jeruzsálemben (2006), Emberi Himnusz (2007)