A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

 

Pártay Lilla

Gyermekkorában Nádasi Ferenc legendás balettiskolájában ismerkedett a tánc alapelemeivel. A szakmai képzés következő állomása az Állami Balett Intézet, ahol 1961-ben végzett. Még ugyanebben az évben az Operaházhoz szerződött.
1968 jelentős évszám a fiatal balettművész életében: a várnai balettversenyen táncosként bronzérmet nyert, és megkapta a legjobb koreográfusnak járó díjat is az erre az alkalomra készült Manon-kettőséért. A következő két évtized az előadóművészeté. A verseny után John Cranko meghívta Münchenbe A hattyúk tava főszerepére. A sikeres vendégszereplés után itthon is nagyszerű szerepek várták. Néhány a legjelentősebbek közül: Seregi László Sylviájának címszerepe, Ashton "rosszul őrzött lánya", A hattyúk tava orosz változatának kettős főszerepe és végül a két legjobban kedvelt: a Seregi-féle Spartacus Flaviája és a Giselle címszerepe. Modern szerepekben is kiemelkedő alakításokat nyújtott, hosszabb időt töltött el Maurice Béjart együttesében, Bartók Béla Csodálatos mandarinjának négyféle változatában táncolta a női főszerepet.

A '68-ban indult koreográfusi pálya - majd' két évtizednyi előadóművészi tapasztalatszerzés után - Liszt-zenére készült egyfelvonásosokkal folytatódott. Első egész estés balettje, a Csajkovszkij zenéjére készített Anna Karenina hatalmas közönség- és egyértelmű szakmai sikert hozott. Ezt újabb jelentős művek követték, a Schubert zenéjére koreografált Velencei mór és a Ravel Bolerójára alkotott koreográfia. 2001-ben Bartók zenéjére Concerto címmel készített egyfelvonásossal jelentkezett, 2002 őszén a Dohnányi-balettest műsorába megkoreografálta a Szimfonikus perceket..

Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el:
Érdemes művész (1977), Kiváló művész (1982), Kossuth-díj (1994).

Tanulmányok:

Állami Balett Intézet: Nádasi Ferenc növendékeként végez, balettmester 1961 óta
Szentpétervár
Moszkva
Brüsszel
London

 

Karrier:

A Magyar Állami Operaház tagja 1961-től
Magántáncos
A berlini Komische Oper vendégszólistája 1974-78
A müncheni Staatsoper vendégszólistája, 1975-ben a Hattyúk tavában debütál
Vendégszereplések Peruban és Monte Carlo-ban
A Fővárosi Operett Színház balett igazgatója és koreográfusa 1986-90
Koreográfus 1990-től
Vendégkoreográfus Tamperében és Veronában

 

Főbb szerepei:

Hattyúk tava, Giselle, Hamupipőke, Sylvia, A rosszul őrzött lány, Bahcsiszeráji szökőkút, Coppelia, Spartacus (Flavia), A csodálatos mandarin (a lány),

Béjart balettjeiben: Tavaszi áldozat, Négy évszak (Richard Strauss)

Balanchine balettjeiben: Szerenád, C-dúr szimfónia, Apolló

 

Koreográfiái:

Saint Saens: Az állatok farsangja, Liszt: Elfelejtett keringők, Funerailles, Bölcsőtől a sírig, Ravel: Bolero, Kalmár: Fehér virágok tánca, Csajkovszkij: Anna Karenina, Schubert: A velencei mór, Bartók: Concerto, Czerny: Etüdök, Dohnányi: Szimfonikus percek

Díjak:

1994: Kossuth-díj
1993: Magyar Köztársaság tiszti keresztje
1981: Kiváló művész
1977: Érdemes művész
1972: Liszt-díj
1968: Várnai balett verseny - bronzérem