A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Nevem : Süveges Nóra
Születtem: 1979.08.05. Cegléd

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

1979-ben Cegléden születtem. 1989-ben felvételt nyertem az akkor még Állami Balett Intézetbe, ma már Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahol 1998- ban végeztem Sebestény Katalin növendékeként. A főiskolai évek alatt olyan mesterekkel dolgozhattam együtt, mint Stimácz Gabriella, Dózsa Imre, Kún Zsuzsa, Keveházi Gábor, Flóra Kajdani, Havas Ferenc.
1994-ben a főiskola által rendezett balett versenyen junior, majd -95-ben senior kategóriában első helyezést értem el, és a közönség díját is elnyertem. Ennek következményeként kétszer is részt vehettem a Lausanne-i balett versenyen.
1996-ban a főiskola segítségével szerepelhettem a drezdai nemzetközi tánckurzuson, és számos előadásban léphettem fel az Amerikai Egyesült Államokban lévő Észak- Karolina-i Egyetemen.
1998 óta vagyok tagja a Magyar Nemzeti Balettnek, ahol évről- évre egyre több lehetőséget kaptam, 2002-ben címzetes magántáncosnak neveztek ki. A balett együttes állandó mesterein ( Gábor Zsuzsa, Pongor Ildikó, Metzger Márta, Nagy Zoltán ) kívül, együtt dolgoztam az itt vendégeskedő Mea Vanemma-val, Kathryn Bennetts-szel és Aurora Boch- val.
Túlnyomó többségben klasszikus szerepeket táncoltam ( Coppelia baba, Driád királynő, Bahcsi-Mária, Orgonatündér ), kivéve Hans van Manen és W. Forsythe különböző darabjait.
Mióta az együttes tagja vagyok, részt vehettem egy portugáliai és egy mexikói turnén.

 

Szerepek:

 

ˇ Harangozó: Coppelia - Coppelia baba
ˇ Vajnonen: Diótörő - Keleti szóló
ˇ R.Lindgren: Diótörő - Hókirálynő
ˇ Petipa: Don Quijote - Driád királynő
ˇ W.Forsythe: In the middle - Jeté pdd.
ˇ Zaharov: Bahcsiszeráji szökőkút - Mária
ˇ Petipa nyomán Harangozó: Hattyúk tava - Pas de trois
ˇ Petipa: Csipkerózsika - Orgonatündér
ˇ Hans van Manen: 5 tango
ˇ Seregi: Szentivánéji álom - Heléna
ˇ Petipa: Giselle - Myrtha
ˇ Pártay L.: Amadeus - Maria Antoinett