A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Szent-Ivány Kinga

 


1976. augusztus 10-én születtem Marosvásárhelyen. 1986-ban felvételt nyertem a Kolozsvári Balettintézetbe, ahová három és fél évig jártam. 1988 karácsonyán szüleimmel áttelepültünk Magyarországra. Ebben az évben felvételiztem a Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahová fel is vettek. 1995-ben érettségiztem, középfokú táncművészi diplomát kaptam.

 

Az iskolai évek alatt lehetőségem volt más tánctechnikákat is kipróbálni. Tagja voltam Földi Béla együttesének, ahol együtt dolgozhattam Raza Hammadival az Archipel című darabban. 1995-ben a Szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződtem, ahol tánckarvezetőnk Ladányi Andrea volt. Itt részt vettem az általa koreografált musicalekben és prózai darabokban is. 1997 januárjában a színházhoz szerződött Román Sándor, aki ott együttest alakított, melynek tagja voltam 2000 januárjáig. Itt lehetőségem nyílt a balett, a modern és jazz technikák után az autentikus magyar néptánccal is megismerkedni. Az együttes sajátos stílust alakított ki, melynek alapja a magyar néptánc különböző nyugat-európai technikákkal és látványos show-elemekkel való ötvözése. A Szolnoki Szigligeti Színházban prózai szerepekben is kipróbálhattam magam. Többek között Csiky Gergely A nagymama című darabjában (rendező: Iglódi István) Piroska szerepét játszottam. 1999 nyarán részt vettem a Kolozsvári Operamesék című filmsorozat forgatásán, melyet a televízió is levetített. A film rendezője Sándor Pál, a koreográfus Horváth Csaba volt.

 

2000. szeptember 1-jén a Közép-Európa Táncszínházhoz szerződtem, ahol egy teljesen új, egyéni mozgásszínházi stílus elsajátítására van lehetőségem.

 

2000 novemberétől a Martfűi Modern Táncműhely művészeti vezetője vagyok. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola Moderntánc pedagógus szakának III. évfolyamát végzem, és továbbra is a Közép-Európa Táncszínház tagja vagyok. 2004-ben Harangozó-díjat kaptam.

 

 

 

 

Szolnoki Szigligeti Színház táncművészeként:

 

Koreográfus: Román Sándor

A kertész álma

A pokol színei

A manna

A párduc

Az erkölcstelen éjszakák

 

 

A Közép-Európa Táncszínház táncművészeként:


Hétrőfös visszatér / koreográfus: Molnár Éva

Anna Karenina Pályaudvar / koreográfus: Énekes István

Szép csendesen / koreográfus: Horváth Csaba

Tűzugrás / koreográfus: Horváth Csaba

Magyarok Kertje / koreográfus: Énekes István

A két pakulár / rendező-koreográfus: Pintér Béla

Szarvashajnal / koreográfus: Horváth Csaba

Etna / koreográfus: Horváth Csaba

Barbárok / koreográfus: Horváth Csaba

Fityfiritty / koreográfus: Horváth Csaba

Vörös Rébék / rendező-koreográfus: Somogyi István

Romokon emelkedő ragyogás / rendező-koreográfus: Énekes István

Orfeusz / koreográfus: Horváth Csaba

Szindbád / koreográfus: Horváth Csaba

 

Nemzeti Színház:

Az Ember Tragédiája

/ rendező: Szikora János, koreográfus: Juronics Tamás /

 

Bánk bán

/rendező: Vidnyánszky Attila, koreográfus: Horváth Csaba /