A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

 

Tímár Sándor

 

ÖNÉLETRAJZ

 

1930. október 2-án születtem Szolnokon, az Ugar tanyán. Akkor még ott élt a néphagyomány, de a termelő szövetkezetek szervezésekor felborult minden. Ekkor szüleim úgy döntöttek, hogy beíratnak a Szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumba. A város idegen világ volt számomra. Szerencsémre a regös cserkészekkel újra ápolhattuk a néphagyományt. Nagyon fiatal legényként vezetője lettem a gimnázium táncegyüttesének is. Az érettségit a legmagasabb pontszámmal végeztem, mégsem vettek fel se az Orvosi Egyetemre, se a Színház és Filmművészeti Főiskola koreográfus szakára, kulák származásom miatt.

 

További életmenetem

 

1954-től tagja lettem a SZOT Művészegyüttesnek Molnár István vezetésével. Az együttes megszüntetése után elvállaltam a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének központi táncegyüttesének, a Bartók Béla Táncegyüttesnek irányítását 1958-ban, melyet 22 évig vezettem.

 

Ebben az együttesemben alakítottam ki az új néptáncpedagógiai módszeremet, mely alapot adott a táncházmozgalom elindításához, s lehetőséget adott a néptáncnyelv alapos ismerete a táncköltészet, a koreográfia sokszínű kibontakoztatásához. Ez a sokszínű munka nem jöhetett volna létre volt táncos társaim, Martin György, a Pesovár testvérek és a népzenei hagyomány megújítása nélkül. Ebben nagy segítségemre volt Halmos Béla, Sebő Ferenc és sok-sok követőjük, a népzenei együttesek.

 

1980-tól 16 évig vezettem a Magyar Állami Népi Együttest, mellyel sok hazai és külföldi turnét valósítottunk meg. Legtöbbet Észak-Amerikában szerepeltünk a négyszer 3 hónapos turnénk során.

 

Közben az Állami Balett Intézet néptánc tagozatát is vezettem, ahol hivatásos néptáncosokat képeztünk.

 

Már az Állami Népi Együttesben megalapítottuk feleségemmel a Csillagszemű Gyermektáncegyüttest, mely ősszel ünnepli 15 éves sikeres munkáját. 2006-ban kapta a Prima Primissima Díjat. Ezzel az együttessel is sokat szerepelünk Magyarországon és külföldön. Ez a csoport több mint 500 fővel működik, a legkisebbek 2-3 évesek.

 

Az említett néptáncpedagógia módszerem ismert a világ minden földrészén. A Püski Kiadó 1999-ben adta ki a Néptáncnyelven című könyvemet.

 

A világ sok országában tanítottunk feleségemmel, Timár Böskével, legtöbbször Japánban, ahol sok ezer tanítványunk van - most ősszel következik a 69. utazásunk.

 

 

Fontosabb kitüntetéseim:

SZOT Díj (1971)

Európa Díj a Népművészetért (1975)

Erkel Ferenc Díj (1977)

Állami Díj (1985)

Érdemes Művész Díj (1990)

Magyar Köztársasági Érdemrend (1997)

Magyar Örökség Díj (1998)