A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

Szoboszlay Csilla Katalinnak hívnak,1967.08.10.-n születtem Dunaújvárosban. Tanulmányaimat Dunaújvárosban, a Móricz Zsigmond Zenei Általános Iskolában kezdtem, majd 1977-ben, felvételt nyertem az Állami Balett Intézetbe.

MESTEREIM: Kálmán Etelka, Lőrincz György, Kékesi Mária, Kun Zsuzsa és Havas Ferenc voltak. Itt folytattam tanulmányaimat, majd 1985-ben érettségiztem. A tánctörténet és művészettörténet választott érettségi tantárgyakat, Kaán Zsuzsa professzorasszony tanította.

A klasszikus balett technika elsajátítása után, érdeklődésem a modern táncstílusok felé irányult és az éves, nyári bécsi moderntánc kurzuson, Bruce Taylor (amerikai jazz), Coffe Coco (afro), Mat Mattox  (art jazz) workshop-jain vettem részt. Az itt szerzett tapasztalatokkal, az 1985-ös, majd 86-os Országos Moderntánc verseny női győztese lettem, ahol a zsűri tagjai között, Orosz Adél, Jeszenszky Endre, Milagros Desdunes (Kuba) és Dolli Roll is jelen volt, az angol kritikusok mellett. A nyereménnyel, a Világ Ifjúsági Találkozóra való kiutazás mellett, egy munkaszerződés járt, mely lehetőséget adott a revük világába való betekintéshez. Szólótáncosa lettem a Margitszigeti Thermal Hotel Havanna Club, és a Citadella színvonalas műsorainak.

Ezzel párhuzamosan, tagja voltam Gálik Évával és Gaál Eszterrel együtt, a Berger Gyula által létrehozott "Sincro System"nevű, első magyar modern táncműhelynek, mely a limon, graham és afro tánctechnikák elemeit ötvözte kísérleti jelleggel.

1986-ban egy francia revücsoport klasszikus tudással, spicctechnikával rendelkező, modern táncost keresett. A feltételeknek megfeleltem és 4 hónapot vendégszerepeltem a francia revüműsorral, Japánban, Tokióban és Nishi Atamiban.

1987-ben szerződést kaptam, az akkor pezsgő revü táncélet legnépszerűbb és legelegánsabb otthonába, a budapesti Lidó revü műsorába, ahol még láthattam Medveczky Ilonát táncolni és olyan művészekkel együtt léphettem fel, mint Bessenyei Ferenc, Magay Klementina, Rácz Kati, Rák Kati, Szulák Andrea, Leblanch Győző, Poór Péter és Zámbó Imre. Rendkívüli tapasztalatokkal gazdagodtam itt, hiszen szabadnap nélkül, minden este felléptem.

A koreográfiákat olyan nagyszerű balett művészek készítették, mint Bélavári Anna és Weöres Boldizsár. A társulathoz tartozott ugyancsak, a Margit-szigeti Casino, ahol az Operett színház művészeivel együtt próbálhattam ki magam, különböző szerepekben. Ezzel egy időben alakult meg a Televízió Tánckara, mert szükség volt egy profi táncosokból álló együttest létrehozni, annyi táncos produkció készült abban az időben. Tagjai a jövő táncos nemzedékének vezető egyéniségei voltak, mint Fincza Erika, Szamosi Judit, Frenák Pál, Földi Béla, Kriszt László, vagy Gajdos József. A Gesszler György készítette koreográfiákkal szerepeltünk többek között, a Rátonyi-showban (Rátonyi Róbert műsora), a Záray-Vámosi Est című TV műsorban, az Eisemann Mihály Est- ben, és Medveczky Ilona műsorában.

1988 májusában, felvételt nyertem Markó Ivánnál a Győri Balett tánckarába és egy nyári idényen keresztül szerepelhettem a repertoárban, megismerve az együttes működését.  

1988 szeptemberében felvételt nyertem a Magyar Állami Operaházba, ahol a klasszikus repertoár tánckari feladatai mellett, Maurice Béjart műveiben is táncoltam (Tavaszünnep, Tűzmadár) és szóló szerepet kaptam, Raza Hammadi - Fuente e Candal című koreográfiájában. Ezt követően részese voltam Raza Hammadi, Magyarországon létrehozott együttesének megalakulásában, mely ma Budapest Táncszínház néven működik. A" Wien Sommer Tanz Workshop"műhelyében rendszeresen dolgoztam nyaranta. Felléptem  Raza Hammadi koreográfiáiban, de Joe Allegado (limon tech.), Coffee Coco(afro) munkáiban is részt vállaltam, melyek meghatározóak voltak egész táncos pályafutásom során és hatást gyakoroltak szakmai rálátásomra.

1991-től lettem tagja a Madách Színház musical tánckarának és a Macskák, a József és a színes szélesvásznú álomkabát (József és testvérei), a Jézus Krisztus Szupersztár, a Chicago és a Dr. Herz című musicalekben táncoltam és énekeltem. A Gettó című musicalnek a mozgásasszisztense voltam, Mácsai Pál rendezésében.

1994-ben a Klagenfurt Stadttheater tánckarába szerződtem le, az Orfeusz című opera, balett betéteire.

1995-től Münchenben a Platzl'sTheaterie szólótáncosa lettem, ahol klasszikus és barokk táncok mellett modern koreográfiákat is táncoltam.

Ezt követően saját tánccsoportot hoztam létre és koreográfiáimmal Ausztriában, Belgiumban, Svájcban, Norvégiában, Izlandon, Spanyolországban, Olaszországban, majd Görögországban léptünk fel.

Filmes táncos szerepeim:

 1980-Boszorkányszombat (Rózsa János filmje)- Papírtáncosnő,

1990-Josephin Baker (amerikai-magyar koprodukció) – Miss Josephin Baker,

 1991- Miss Arisona (olasz-német-magyar koprodukció), - az Arisona revüszínház szóló táncosnője.

Táncpedagógiai tanulmányaim:

2001-2004 között végeztem el a Magyar Táncművészeti Főiskola Moderntánc Pedagógus szakirányát és táncpedagógus diplomát szereztem. Mentorom, osztályfőnököm Lőrincz Katalin volt.

2011-2012-es tanévben végeztem az MTF MASTER MODERN szakirányát.

2013-ban kaptam meg az MA DIPLOMÁT kitüntetéssel.

Táncpedagógusi munkásságom:

2003-ban kezdtem el tanítani Dabason és Inárcson a Múzsák nevű alapfokú művészeti iskolában modern táncot, 6-14 éves korosztálynak.

2004 óta a Tálentum Tánc- és Zeneművészeti Szakiskolában tanítok modern táncot, graham technikát, limon-t, amerikai jazz-t, art jazz-t, musical táncot, európai expressive táncot, kontakt improvizációt. Elméleti oktatást is vállaltam, így a gyakorlat mellett, tánctörténetet és táncelméletet is tanítok teljes állásban, heti 22 órában. Besorolásom F3-as.

Céljaim közé tartozik a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása és az esélyegyenlőségi program realizálása. Többek között a tehetségek kiemelése, tudásuk kibontakoztatása. A viselkedészavaros növendékek beilleszkedésének segítése, talán a legnagyobb kihívás, de legújabb elképzeléseim között a mozgássérültek táncterápiás kezelése is szerepel.

2009-ben az iskolánkban megrendezett koreográfusi versenyen, I. helyezést értem el, „Una furtiva lagrima” - Kollégám halálára című koreográfiámmal, mellyel Pécsett is szerepeltünk.

 

Számos versenyen, fesztiválon sikeresen vettünk részt munkáimmal.

2009 - NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI IFJUSÁGI FESZTIVÁL- I. helyezés - Szabó Gergő –„ Gettómilliomos” című koreográfiámmal

2010- KLAUZÁL KUPA

 I. HELY művészi látványtánc kat. - Szuhánszki Gréta –„ Locoura” című koreográfiámmal      

II.HELY művészi látványtánc kat.- Penelopé Joannidou-„ Parvati” című koreográfiámmal                                                                  

2010. ápr.23-24.–PÉCS IV. ORSZÁGOS KLASSZIKUS BALETT ÉS MODERN TÁNC TANULMÁNYI VERSENYEN

 III. HELY - Takács Dorisz – „Mon amour” című koreográfiámmal                                                                                   

 KÜLÖNDÍJ- Szabó Gergő –„ Gettómilliomos” című koreográfiámmal

2011.-PÉCS-ESÉLY A MŰVÉSZETEKRE ORSZÁGOS KLASSZIKUS ÉS MODERN TÁNCVERSENYEN

 I. HELY- Szuhánszki Gréta – „Most múlik”című koreográfiámmal

II. HELY- Szabó Gergő-„ Kalóz” klasszikus Petipa koreográfia betanításával

II.HELY- Szuhánszki Gréta- Szabó Gergő „Összegyűrt lepedő” című duett koreográfiám

2012- KLAUZÁL KUPA

I. HELY-„ Chicago” című koreográfiám

2012- RITMUSCSAPATOK ORSZÁGOS TÁNCVERSENYE

I. HELY- Nagy Dóra-Popovics Richard-„ Draft-Sodródj!”című, duett koreográfiám

2013- PÉCS- ESÉLY A MŰVÉSZETEKRE ORSZÁGOS KLASSZIKUS ÉS MODERN TÁNCVERSENYEN

III. HELY- Csonka Ildikó- „Skorpió” című koreográfiámmal

Az elmúlt években 12 növendékem nyert felvételt a Magyar Táncművészeti Főiskolára: Szamosi Judit, Nagy Sarolta, Takács Dorisz, Duzmath Kitti, Horváth Csaba, Penelopé Joannidou, Szuhánszki Gréta, Vendrei Márta, Jónás Zoltán, Sinkó Máté, Csonka Ildikó, Lakatos Szandra

Idegen nyelvek ismerete: francia, olasz, német, spanyol, angol

Koreográfiáim: 2005-2006-Szabad zóna, Genesis, Közös sors

2007-Egy faun délutánja, Találkozások

 2008-West side story, Nőnek lenni, Wáow, Piéta

2009-Mon Amour,”Una furtiva lagrima”-Kollégám halálára, Gettómilliomos, Locoura, In memoriam Michael Jackson

2010-Amerikai szépség, Szomorú vasárnap, Parvati, Thriller

2011- Duende, Jézus Krisztus Szupersztár, Chicago - Börtöntangó, Most múlik,

2012- Szenvedélyek viharában, A halál és a lányka, Carmina Burana

2013- Földön kívüliek, Skorpió, Gésa, Turkáló

 

Budapest 2013-12-22