A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

 

Advent vasárnap, december 19-én 16.00 órakor az M5 kulturális csatornán debütál a 60 éves Pécsi Balettről készült film a Több mint balett – a Pécsi Balett 60 éve címmel elkészült személyes hangú, dinamikus film a múltidézés mellett leginkább a mára koncentrál. Megismerteti azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami.

Megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. Személyes történetek bemutatásával közel hozza a művészt a nézőhöz. Mellékszálként öt fiatal balettművész “mindennapjait” mutatja be, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerhetünk.
„A múlt hagyatékát kötelességünk továbbvinni: a maximalizmus, a tánc, a munka iránti alázatunk folyamatos törekvés arra, hogy magunkból és szakmai tudásunkból a lehető legjobbat tudjuk nyújtani. Tesszük mindezt a hétköznapokban, a napi gyakorlatokon, a próbákon, az előadásokon, de egy jelentős évforduló alkalmából kiemelten fontosnak éreztük ezt. Így dokumentálva a pillanat művészetét az utókornak, hogy megőrizzük a múltat a jövőnek.” – olvasható a Pécsi Balett ajánlójában.

uhrikteodora vinczebalazs

A filmet a Filming in Pécs stábja készítette, a megvalósítást az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Rendező: M. Nagy Richárd HSD.
Executive producer: Urbán Ernő
Forgatókönyvíró, rendezőasszisztens: Fiszter Ferenc
Vezetőoperatőr: Wenhardt Dániel
Producer: Farkas Adrienn
Főszerkesztő: Hajdú Zsófia
Zene, hangmérnök: Nagy Bálint
Vágó: Marosy Roland
Fővilágosító: Oláh László
Gyártásvezető: Müller-Takács Nikolett
Szerkesztő: Nádorné Sasvári Bernadett
Operatőrök: Figler Armand, Fiszter Ferenc, Paplauer Tamás Őrs, Reisz Dániel, Szabó Dániel, Varga Tamás
Grafikus: Bordás Melinda
Sminkmester: Mester Luca
Colorist: Fiszter Ferenc

Forrás: Pécsi Balett