A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2024. június 9-én, nem sokkal a Nemzeti Összetartozás Napját követően mutatja be a PB2 Company legújabb kortárs produkcióját, melyre minden generációt várnak.Az előadás különlegessége, hogy valóban több generáció áll egyszerre színpadon: tehetséges középiskolás növendékek, nagyszerű fiatal és tapasztalt táncművészek, valamint a Pécsi Balett egykori kiváló szólistái: Kovács Zsuzsanna és Lovas Pál. Megtisztelő, hogy elvállalták a felkérést.

2024 májusában tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Közép-Európa Táncszínház a Nemzetközi Monotánc Fesztivált, amelynek ismét a Bethlen Téri Színház ad helyett.

Új bemutatónkat Lois Lowry „Az emlékek őre” című regénye alapján hozzuk létre, mely első pillantásra egy tökéletesnek tűnő társadalomban játszódik, ahol minden a legnagyobb tökéletességben zajlik. Nincs igazságtalanság, nincs bűnözés, erőszak, éhezés, ahol harmóniában élhetnek az emberek. Ez azonban csak a látszat, a tudástól megfosztott emberek kánaánja. A tökéletes utópiából lassacskán kirajzolódnak azok az elemek, amelyek rámutatnak az eszményi világ mögött megbúvó anti-utópikus jellemzőkre.

Kalandozz színházról színházra, sodródj a forgataggal a Budapesti Színházak Éjszakáján! A programok több mint fele előzetes foglalás nélkül látogatható, melyhez csupán egyetlen karszalagra van szükséged. Tedd magadévá a "BPSZÉ életérzést", sodródj, fedezz fel, legyél bátor, és válogass a több mint 250 program közül, melynek felét mindenféle regisztráció nélkül eléred! Ez az este nem feltétlenül a precíz tervezésről szól, sokkal inkább a kalandozásról és a spontaneitásról, hiszen sosem tudhatod, melyik színház lep meg, vagy varázsol el olyan programmal, amilyenre nem számítottál. A 2024-ben megrendezésre kerülő Budapesti Színházak Éjszakája is része a főváros látványos programsorozatának, mellyel Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünnepli. A Nemzeti Táncszínház "Minden egy MOZDULAT" mottóval, számos egyedi, táncos programmal készül ezen az estén. Az érdeklődők táncórákon, kulisszajáráson, szórakoztató ismeretterjesztő előadáson vehetnek részt, a bátrabbak egy táncelőadás főpróbájába kukkanthatnak bele vagy éppen neves táncművészekkel egy csapatban mérhetik össze tudásukat a Novák Péter vezette Activity játékon.

Korunkban szinte minden a külsőségekről szól. Hogy nézünk ki, mit viselünk, hol lakunk, miket birtoklunk, hová járunk enni, sportolni, nyaralni, milyen státuszt töltünk be a világban az általunk birtokoltak révén. Meghatározzák az identitásunkat. Halmozzuk a tárgyakat "tökéletes" világunkban, tökéletes mosollyal az arcunkon. Mutogatjuk is őket. Magunkat, a ruháinkat, lakásunkat, a programjainkat, a szokásainkat, az utazásainkat, az ebédeinket, a vacsoráinkat, az ünnepeinket, a gyerekeinket, a párunkat, a barátainkat, az emlékeinket, a vágyainkat.... Szép nagy társas képeskönyvet alkotunk magunkról. Másoknak. Mindenki nézegetheti. Mint egy véget nem érő kifutó. Vonulunk a fotóinkkal, a videóinkkall, csillogunk - villogunk, időnkét el is botlunk ugyan, de akkor is megyünk rendületlenül előre a rivaldafényben.

Négy fiatal lányt látunk a színpadon. Néha egyszerre, néha váltják egymást. Néha átadják egymásnak a „stafétát”. Zenével, énekkel, tánccal, mozdulatokkal. Néha ösztönzik, néha uralják egymást. Néha közelednek és néha távolodnak de mindig vágyakoznak: akár a kapcsolódás, egy férfi, akár az elszakadás, a függetlenedés iránt. És változnak, mint a holdfázisok vagy az évszakok.

Ez most itt egy igaz történet. Két fickó a jövőből, a PZ bolygóról érkezett vissza, csak azért, hogy egy kicsit újra felidézzék a régi időket: a discót, a bulit, a flörtölést, a sikereket. Szeretnének ismét berobbanni. Két nevetséges pojáca, akik egy kölcsönkért füstgép keltette köd homályában fetrengenek egy szűk szoba padlóján, amiről azt hiszik, hogy a világot jelentő deszkák. Nem veszik észre, hogy már más idők járnak. Teszik magukat, énekelnek, pörögnek erőlködnek mindent bedobnak a kimerülésig. Nevetségesek és esendőek, de mindig felállnak, és ezért szeretjük őket. A lovakat igen, de a táncosokat nem lövik le … ugye?

Kulcsár Noémi kedvelt szerzője Shakespeare, akinek a drámáiból már több Tellabor előadás is született. A Rómeó és Júlia, a Macbeth, a Szentivánéji álom, a Sok hűhó semmiért, a 2021 óta nagy sikerrel futó VIHAR, valamint a GG Tánc Egerrel közös Ahogy tetszik után a Harangozó-díjas koreográfusnő ezúttal egy különösen nagy kihívást jelentő darabot adaptál a Nemzeti Táncszínház színpadára. A Tellabor új előadásában kulcsfontosságúak lesznek az egymásnak feszülő karakterek közti éles érzelmek, a férjek, feleségek, apák és gyermekek közti olykor feloldhatatlan ellentétek, ahogy a szoborból visszaváltozó Hermione alakja is, akinek története egy fagyott szív felengedéséről és megbékéléséről szól.

A Miskolci Balett dupla estjének budapesti bemutatója 2023. november 9-én látható a Nemzeti Táncszínházban.

Október 11-én elhunyt Perlusz Sándor, Liszt Ferenc-díjas magántáncos, az Operaház nyugalmazott balettművésze, aki 1980-tól húsz éven át tanított az MTE jogelődjében, a Magyar Táncművészeti Főiskolán. A 86 évesen eltávozott Mester, volt főiskolai docens, az utolsó pillanatig érdeklődött a balettművészet és táncoktatás világában zajló események iránt, mindig naprakész tudással rendelkezett és olyannyira aktív volt, hogy saját honlapot is működtetett, melyen életének és munkáságának minden fontos eseményéről olvashatunk.

Alkategóriák