A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

BEMUTATÓ: 2023. december 15. 19:30 óra , Nemzeti Táncszínház Kisterem 

Négy fiatal lányt látunk a színpadon. Néha egyszerre, néha váltják egymást. Néha átadják egymásnak a „stafétát”. Zenével, énekkel, tánccal, mozdulatokkal. Néha ösztönzik, néha uralják egymást. Néha közelednek és néha távolodnak de mindig vágyakoznak: akár a kapcsolódás, egy férfi, akár az elszakadás, a függetlenedés iránt. És változnak, mint a holdfázisok vagy az évszakok.

2023-ben a Duna Táncműhely ismét a társulat művészeti vezetője rendezésében mutat be új előadást, a produkció pedig ez alkalommal is különböző művészeti területekről érkező közreműködők kollektív alkotási folyamatán keresztül születik meg.

Juhász Zsolt már 2021-es A tizedik menyasszony c. előadásában is erőteljesen támaszkodott a magyar (és több más nép) autentikus néptáncában uralkodó női táncformák, a koreográfiáknak a férfi tánchoz képest alárendelt szerepük relativizálására. A hét női szereplő hét különböző karaktert jelenített meg, egyéniségük alakította a koreográfiákat, és viszont.

A koreográfus ezt az utat kívánja folytatni Hajadonok c. új darabjában - ám míg a beavatási rítus, a lány asszonnyá válása helyett maga a női princípium áll az előadás középpontjában. Az előadók száma utal az évszakok és égtájak számára, ezen keresztül a nő és a természet szoros kapcsolatára.

A négy női szereplő ugyanakkor különböző művészeti területről - tánc, népzene és jazz, valamint prózai előadás - érkezik, így valójában a Duna Táncműhely az eddig legerősebben multidiszciplináris előadására készül.

hajadonok duna

Előadók: Izabella Caussanel, Kovács Anita, Orbay Lilla, Vrencsán Anita
Zene: Ephemere - Izabella Caussanel, Orbay Lilla, Papp Lajos, Ötödik Évszak
Dramaturg: Németh Anita
Látvány: JuZso
Fény: Lendvai Károly
Rendező munkatársa: Ifj. Csoóri Sándor “Sündi”
Produkciós vezető: Nánay Fanni
Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap Magyar Művészeti Akadémia, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Budakalász Város Önkormányzata