A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2024 májusában tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Közép-Európa Táncszínház a Nemzetközi Monotánc Fesztivált, amelynek ismét a Bethlen Téri Színház ad helyett.

A fesztivál
A 2005-ben indult Nemzetközi Monotánc Fesztivál hazánk egyedülálló kulturális eseménye. A biennálé jellegű fesztivál programja mindig az elmúlt években született táncművészeti előadásokból válogat, mintegy esszenciáját nyújtva a hazai és nemzetközi táncélet legkiemelkedőbb alkotói és előadói által megalkotott monotáncoknak.

A monotánc
A monotánc műfaji fogalma a monodrámák ihletésére és mintájára lett megalkotva. Azokat az előadásokat sorolják ebbe a kategóriába, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem – feltétlenül – azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe.

monotanc2024

2005-ben a Harangozó-díjas Énekes István, a fesztivál egyik ötletgazdája – Szögi Csaba mellett – e sorokkal indította útjára a programot:

“A XXI. század elején már tudjuk, a technika szinte mindenre képes. Ha nem ma, hát majd holnap. Naiv ember, aki bármin meglepődik. A technika szülte szenzáció azonban holnapra szertefoszlik. Az értékek zűrzavarában a biztos támpontok egyike már évezredek óta az Egyszál Ember maga. Szellemi és fizikai teljesítményével, önként vállalt kitárulkozásával. A Monotánc Fesztivál felmutat néhányat ezekből a megfellebbezhetetlen értékű szellemi és fizikai teljesítményekből. A legkiválóbb kortárs táncművészek szóló – vagy majdnem szóló – produkcióiból. Szeretnénk, ha a Fesztivál évről évre a bátor emberek gyülekezete lenne, a mindig újat akaróké, akik nem rejtőzködni, hanem épp ellenkezőleg, kitörni akarnak.”

Nemzetközivé válás
A neves hazai alkotó-előadók mellett az évek alatt már több világszerte ismert művész is bemutatkozott a rendezvényen. A nemzetközivé válás újabb állomásaként pedig 2019-ben Dél-Koreában, Szöulban megrendezésre került az első Monotanz Festival.

Azóta – Budapesten és Szöulban – évenként felváltva szerveződik egy-egy fesztivál. A külföldön is hiánypótló események mindegyikén képviselte magát a Közép-Európa Táncszínház, a dél-koreai közönség így a Bethlen Téri Színház rezidens társulatának már három K-Arcok szóló előadását is láthatta.

A XI. Nemzetközi Monotánc Fesztivál végén – a hagyományainknak megfelelően – a közönség szavazatai alapján a Mono fődíjjal fogjuk jutalmazni a fesztivál legjobbnak ítélt előadását.

 

Részletes program itt: https://www.bethlenszinhaz.hu/monotanc/