A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

BUDAPESTI BEMUTATÓ: 2024. június 9. 19:30 Nemzeti Táncszínház Kisterem

2024. június 9-én, nem sokkal a Nemzeti Összetartozás Napját követően mutatja be a PB2 Company legújabb kortárs produkcióját, melyre minden generációt várnak.Az előadás különlegessége, hogy valóban több generáció áll egyszerre színpadon: tehetséges középiskolás növendékek, nagyszerű fiatal és tapasztalt táncművészek, valamint a Pécsi Balett egykori kiváló szólistái: Kovács Zsuzsanna és Lovas Pál. Megtisztelő, hogy elvállalták a felkérést.


„Egy többgenerációs család szemszögéből nézünk rá arra a drámai eseményekkel teli időszakra, amikor másodpercek alatt évszázadok fordultak. Egy megindító történet, egy fiktív családi dráma a tánc és a költészet nyelvén elbeszélve. Mit jelent számukra Trianon időszaka? – a megrendülés közös érzelmi élményét, az elszakítottság okozta válságot, konfliktusokat, áldozatokat, félelmet és menekülést. Nem egy lehatárolt idejű drámai eseményt, hanem egy évtizedes előzményekkel és évszázados utóhatással bíró történelmi folyamatot, egy elementáris erőt, ami szétszakította a család egységét, békéjét.” – Szabó Márton rendező-koreográfus

pecstrianon2

ELŐADÓK:

Az előadás különlegessége, hogy valóban több generáció áll egyszerre színpadon: tehetséges középiskolás növendékek, nagyszerű fiatal és tapasztalt táncművészek, valamint a Pécsi Balett egykori kiváló szólistái: Kovács Zsuzsanna és Lovas Pál. Megtisztelő, hogy elvállalták a felkérést.

Nagyszülők: Kovács Zsuzsanna, Lovas Pál Liszt-díjas Kiváló és Érdemes művész
Édesanya: Kócsy Mónika
Lányok: Pintér Rebeka, Reetta Riikonen
Román fiú: Matola Dávid
Édesapa: José Blasco Pastor
valamint Behán Frida, Bene Nikolett, Cseke Borbála, Gál Bernadett, Endresz Luca, Horváth Korina, Rákos Lilla és Várvölgyi Panna, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum Táncművészeti képzésének növendékei

ALKOTÓK

Látvány: Szabó Márton, Vincze Balázs
Díszlet: Szabó Márton, Kerner János, José Blasco Pastor, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum Képző- Iparművészeti képzésének festő szakos diákjai
Zene: montázs
Társrendező: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész
Rendező- koreográfus: Szabó Márton

pecstrianon

Az alkotók a szakmaiság mellett komplex színházban gondolkodtak. Az összművészeti aspektust erősíti, hogy a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum Képző- Iparművészeti képzésének festő szakos diákjai készítették a díszlet egyes elemeit, Németh János, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze pedig Ady és Babits verseit szavalja felvételről a cselekmény két pontján.
***
A PB2 Company a Pécsi Balettért Alapítvány együttese. Törekvése, hogy a Pécsi Balett nyitott, saját elképzelésekkel, egyéni előadói és művészi vágyakkal rendelkező professzionális táncművészeinek lehetőséget biztosítson a kísérletezésre, az önmegvalósításra és kiteljesedésre, mely az intézményi keretekben nem feltétlenül megvalósítható. A változó összetételben működő, alapvetően professzionális táncművészekből álló társulat célja, hogy a kreatív folyamatok során az alkotók és az előadók művészi elképzeléseiket szabadon megvalósítva, kötöttségek nélkül teljesedjenek ki, szabadon kísérletezhessenek új, akár kissé meghökkentő táncnyelvvel, vizualitással, zenével, gondolatisággal.
A projektekben együttműködő művészek egymást inspirálják azzal a céllal, hogy komfortzónájukból kimozdulva hozzanak létre innovatív és előremutató, fontos előadásokat.
***
A Trianon – egy magyar táncelégia megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
A Pécsi Balettért Alapítvány működését a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.

Fotó: Rajnai Richárd