A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2010. május 27. 19.00 óra  Nemzeti Táncszínház

A Duna Művészegyüttes évekre visszatekintő általános törekvése, hogy a néptáncot kiemelje a műfaj megszokott színpadi kereteiből, és összetett táncszínházi előadásokat hozzon létre. Az elmúlt évek produkciói az autentikusság jegyeit hordozzák magukban, ugyanakkor innovatív szellemiségük, modernségük a mai színházi elemek egyenrangú társává emelik a néptáncot és a népzenét. Az alkotók hagyománytisztelő módon közelítenek a népi kultúrához, ám e szövetbe bátran beemelik más korok, más műfajok elemeit, motívumait, gondolkodásmódját, esztétikáját.

rustico1
Fotó: Dusa Gábor

Legújabb produkciónk, a 2010. április 20-án bemutatott Barocco Rusticoban – akárcsak a Duna Művészegyüttes korábbi előadásaiban – a „holt” hagyományőrzés helyett az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekedtünk. Előadásunkban azonban nem csupán múlt és jelen, hagyomány és kísérletezés, az autentikus néptánc és az újító művészi felfogást tükröző koreográfiák alkotnak elválaszthatatlan egységet, hanem a népzene és a barokk zene, a magyar néptánc és a barokk világa is.
Vivaldi műve által ihletett előadásunk zenei anyagában A négy évszak és a barokk hatására formálódó erdélyi népzene fonódik össze. E parasztbarokknak is nevezett zenei stílust Vivaldi emelte be az udvari zenébe, ugyanakkor Fabio Biondi A négy évszak-interpretációja olyan nyers erőt, dinamikát és puritánságot áraszt, amely hangulatában és sodrásában a népzenéhez hasonlítható.

Előadja a Duna Művészegyüttes és a Göncöl Zenekar
Zene: Antonio Vivaldi, Ökrös Csaba
Koreográfusok: Orza Calin, Juhász Zsolt
Díszlet - jelmez: Túri Erzsébet
Fény: Lendvai Károly
Asszisztensek: Bonifert Katalin, Vámos László
Rendező: Juhász Zsolt