A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

ŐSBEMUTATÓ: 2010. június 8. 21.00 óra Cella Septichora - A  X. POSzT keretében

Bartók Béla születésének 130. évfordulója alkalmából fiatal művészek csoportja 2011-ben nagyszabású sorozattal emlékezik a zeneszerző, zongoraművész munkásságára. Bartók: 44 duó két hegedűre darabját alapul véve, kép – zene – tánc hármasságán keresztül bontakozik ki az öt fellépő művész lebilincselően egységes produkciója. Páratlan audio és vizuális élmény egy órában és teljesen élőben.
A sorozat gyermekeket szólít meg és egy régi, Richard Wagner által megállmodott összművészeti koncepción alapszik, átértelmezve kép – zene – tánc hármasságára.


A 44 duót kiindulási pontnak tekintve alakítottuk ki a saját nyelvezetünket. Bartók duói a népzenei világban gyökereznek, így mi is a magyar népmesei hagyományokat vettük alapul az előadás koncepciójához. Ezért leültünk és írtunk magunknak egy mesét. Két emberről - egy fiúról és egy lányról - a szerelmükről. Erre a mesére fűztük fel Bartók zenéjét és a duók végleges sorrendjét. Egyetlen fő szempontunk volt, hogy gyermekeknek készítjük az előadást. Bartók Béla rengeteg darabot írt tanulmányi célzattal az ifjabb generációk számára. Elkötelezettsége az ifjúság művelése iránt példaértékű számunkra, így mi is kiemelkedően fontosnak tartjuk a fiatalok igényes, kortárs kultúrára nevelését.”  (Kerek István)

Zene – hegedű: Kerek István, Nagymengyi Dóra
Koreográfia, tánc: Batarita, Feicht Zoltán
Látvány: Gyenei Péter, Rácz Katinka

bartok_bata


Bartók 2011

Bartók Béla Magyarország máig legismertebb és legelismertebb zenei nagykövete a Világban. Művei naponta csendülnek fel számos országban, kis lakásoktól a legnagyobb hangverseny termekig bezáróan. Gyermekeknek írott sorozatát sok zeneiskolás játssza, hegedű duói komoly feladatot görgetnek művész generációk sora elé, Concerto-ja zenekarok egyik legnehezebb próbatétele.
2011 hármas ünnep Magyarország és a Világ számára. Bartók Béla születésének 130., 1. hegedű – zongora szonátájának 90. és 44 hegedű-duójának 80. évfordulója.
A ma is ajtónkon kopogtató gazdasági Világválság nem a zajos ünneplések és sikerek legkedvezőbb táptalaja. De ilyenkor sem feledhetjük egy másik nagy magyar „kultúrájában él a nemzet” talán kissé már elcsépelt, de nagyon is igaz mondását.
Magyarország legnagyobb szellemi tőkéje a kultúrája. Egy országnak a kultúra ápolásán túl nagy hangsúlyt kell fektetni a már elért eredmények továbbörökítésére az ifjabb generációknak. Erre az egyik legmegfelelőbb fórum az iskola.
A tankönyvek természetesen megemlítik és felvázolják Bartók Béla életútját, előadói és zeneszerzői pályáját, de a legritkább esetekben van csak hangzóanyag mellékelve a kiadványok mellé. Mai multikulturális környezetünkben, a televízió, rádió, internet világában a fiatalok kevésbé leköthetőek egy látott, de nem hallott zeneszerző életének epizódjaival, munkásságának súlyával és fontosságával.
Ifjú művészek egy csoportja kitalálta, hogy 2011-ben több iskolát látogat meg és viszi el Bartók Béla munkásságát kézzel fogható közelségbe a fiataloknak. Célközönségük a kisebb városok és falvak lakossága, elsősorban a zeneiskolák és zenei általános iskolák diákjai.
Műsoruk egy óra terjedelmű és a mai fiatalok igényeihez igazított. Koncertet hallgathatnak, közben a zenéhez kapcsolódó látványvilág is megelevenedik a falakon, s mindeközben tánc előadást nézhetnek. Egyfajta multikulturális környezetet visznek életükbe. Kép – zene – tánc hármassága egyazon időben.