A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

CREATION BEYOND FRONT@
MONSTER TAMER

2010. június 13.  19.00 óra MERLIN Színház
(budapesti bemutató)

Az előadás a Beyond Front@ projekt keretében jön létre, négy ország együttműködésében (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovénia). A projekt célja, hogy új platformot teremtsen a régió kortárs művészeinek, illetve dialógust kezdeményezzen a közönség és a kortárs tánc között.

monster1

Táncosok:
Dobi András (H), Jianan Qu (A), Katja Kosi (HR), Irena Mikec (SLO)

Koreográfusok:
Stephanie Cumming (A)
Maja Delak (SLO)
Mirjana Preis (HR)
Kovács Gerzson Péter (H)

Stephanie Cumming
Hullatolvajok. Vértócsa. Sikoly királynők.
Eszközök a 70-es évekbeli horrorfilmekből, ahol a félelemkeltés komikus túlzásokkal születik. A dolgok, amik elborzasztanak bennünket, már nem állnak kapcsolatban a rájuk adott reakcióinkkal. Mitől is félünk valójában és hogyan folytjuk el félelmeinket? Talán félelmeinket behálózza egy elvont erő, vagy egy konkrét érzés? A veszély mindig a háttérben lappang. Rettegésben tartva, hogy félelmünk átveszi felettünk a hatalmat.

Maja Delak
A bátrakat nem lehet megszelídíteni.

Mirjana Preis
Mindannyiunkban lapul egy szörnyeteg. Mi történik, ha nem sikerül megfékeznünk? Mennyire lehet megszelídíteni másokat? És saját magunkat? Mi az ára a kompromisszumnak?

Gerzson Péter Kovács: INDEX
Az indexálás gesztusaival az előadás (a tárgy) saját működésére is reflektál, önmaga referenciájává is válik, azaz „autointelligens” módon kezd működni. Ezáltal, remélhetőleg, a konvenciókra építő, érzéki befogadás eredményeként megszülető, viszonylag szűk megfejtési mezőből kilép és egy intellektuálisabb értelmezési térbe helyezi a produkciót. Egyben megfelelő iróniával vizsgálja önmagát és az őt (magunkat) körülvevő „kortárs művészet” rögzített szabályait, a gondolkodást mellőző manufakturális alkotótevékenységet, a normákat, a kanonizált tradíciókat, az önmagukat végtelen szabadságban élőnek képzelő művészeket, a színházakat, a „kultúra templomait”.

monster2

CREATION BEYOND FRONT@

Dance Explorations Beyond Front@ serkenti és támogatja a kortárs tánc produkciók megvalósítását a kortárs táncművészek és társművészek, ill. a közönség számára Északkelet-Szlovénia, Délkelet-Ausztria, Nyugat-Magyarország és Északkelet-Horvátország határánál lévő területeken.

A Dance Explorations Beyond Front@ célja, hogy szakmai és sokoldalú kapcsolatot építsen ki a táncosok, művészek, kulturmanagerek, kritikusok, szakmabeliek és a közönség között a Kelet-Európai régióban, ezzel biztosítva a magas színvonalú kulturális lehetőségeket mind a vidékiek mind a városiak számára. A projekt öt szervezője: Flota (Murska Sobota, SLO), Institut za pokret i ples / Tjedan suvremenog plesa / Dance Week Festival (HIPP-TSP) (Zágráb, HR), ProProgressione (Budapest, HU),  D.ID/Dance Identity (Pinkafeld, AT) és OHO (Oberwart, AT).

A Beyond Front projektben megvalósuló programok:
1.    Beyond Front@ előadások: magas színvonalú kortárs tánc előadások a négy ország koreográfusai, társulatai részvételével (Front@ Kortárs Tánc Fesztival (Murska Sobota), Tánc Hét Fesztivál (Zagreb), Burgerlandiai Tánchetek (Oberwart) és a Trafó, Kortárs Művészetek Háza (Budapest).
2.    Beyond Front@ közönség: megkönnyíteni a közönség hozzáférését a kultúrához, a közönség mobilitásának növelése (ingyenes utaztatás az országok között, diák csoportok utaztatása a helyszínekre, külön előadások csoportok számára).
3.    Beyond Front@ dialóg: a kultúrák közti dialógus elősegítése, mind a művészek, mind a közönség közreműködésével. Továbbá felkelteni az érdeklődést, illetve megvitatni a mai kortárs tánc aktuális kérdéseit közönségtalálkozók, szakmai találkozók, pedagógiai workshopok és konferenciák keretében.
4.    DCL (Dance Communication Lab): fiatal profi táncosok és művészek számára új együttműködési lehetőség biztosítása, amelyhez kortárs zenészek, filmesek, designerek csatlakozva kultúrákon átívelő improvizációs kortárs táncesteket hoznak létre.
5.    Beyond Front@ alkotás: létrehozni egy határokon átívelő koprodukciót a négy résztvevő ország táncosaival és koreográfusaival, ezzel bátorítva a fiatal művészeket további együttműködésre, előadások létrehozására.

A projekt céljai:
1.    színvonalas kortárs tánc előadások létrehozása – a résztvevő négy ország táncosai és koreográfusai közreműködésével mind a négy ország szervezőinek a helyszínein: Front@ Fesztival Murska Sobota, Dance Week Festival, Zágráb, Burgerländische Tanzwochen (Burgerlandi Tánchetek) Oberwart és Trafó, Budapest.
2.    növelni a közönség és a kultúra kapcsolatát – az előadásokra mind a négy szervező országból buszokkal érkezik a nézőközönség, ezzel teremtve új kapcsolatokat.
3.    felkelteni az érdeklődést és dialógust kezdeményezni a kortárs tánccal kapcsolatban – kerekasztal beszélgetések, közönségtalálkozók, szakmai találkozó és kötetlen találkozók keretében.
4.    új együttműködési lehetőségek a fiatal profi táncosok és művészek számára – kortárs táncimprovizációs estekkel (DCL: Dance Communication Lab)
5.    elősegíteni a határokon átívelő koprodukciók létrejöttét – a négy ország koreográfusai által létrehozott és a négy ország táncosai által előadott darab elkészítése keretében