A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

XV. DUNA KARNEVÁL - NEMZETKÖZI MULTIKULTURÁLIS FESZTIVÁL
+ II. LÁNCHÍD Nemzetközi Néptáncverseny


2010. június 12-20.

A Duna Karnevál egy különleges programsorozat a néptánc és a népzene, a világ- és kortárs tánc, a fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözetével, a fellépő országok sokszínű kultúrájával. A külföldi vendégek között egyaránt megtalálhatók a határon túli magyar hivatásos és hagyományőrző, Európából és a tengerentúlról érkezett egzotikus társulatok is. Az idei évben 11 külföldi együttes közel 400 művésze érkezik a Duna Karneválra. Meghívott országok: Olaszország, Görögország, Bulgária, Törökország, Martinik, … Kiemelt szerepet kapnak a Visegrádi Országok hagyományait közösen bemutató együttesek is.

dunakarneval2010

A Duna Karnevál napjainkra Budapest fesztiválváros és Európa kulturális életében a nemzeti és nemzetközi hagyományok méltó képviselőjévé vált. Rendezvényünk a magyarországi fesztiválok minősítési rendszerében a legmagasabb fokozatú „Kiváló Fesztivál” címet nyerte el.

Az elmúlt években a nemzetközi minőségellenőrzési rendszerben, rendezvényünk elnyerte a megtisztelő Europe Top 500 elismerő címet, az Euro-Mediterrán partnerség „1001 Actions for Dialogue” kampányának hivatalos résztvevője volt. A Karnevál számos Európai Uniós (Kaleidoscope, Kultúra 2000) és V4-es kulturális projektet kezdeményezett és integrált programjai közé.

Helyszíneink: Vörösmarty tér, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Néprajzi Múzeum, Hagyományok Háza, Mátyásföld – Erzsébetligeti Színház, Békásmegyeri Közösségi Ház, Budakalász, Üröm. A Vörösmarty téri, az Erzsébetligeti, a Békásmegyeri és a vidéki programok ingyenesen látogathatók.

A Duna Karnevál gálaműsorán, június 18-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a külföldi és hazai táncegyüttesek közel 400 művészének közös előadását élvezheti a közönség a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes közreműködésével.

A Karnevál „beköltözik” a főváros egyik legszebb, reprezentatív középületébe, a Néprajzi Múzeumba, táncbemutató, táncházi mulatság, kiállítás az adott népek viseleteiből, tárgyi kultúrájának meghatározó darabjaiból, filmvetítés, gasztronómia várja az érdeklődőket.

Június 19-én  a Karneváli Felvonuláson közel 1000 résztvevő teremt valódi karneváli hangulatot Budapest szívében. Az együttesek a Vörösmarty térre érkezve késő estig tartó táncgálával búcsúztatják a Karnevált.

A II. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt június 17-én az Erzsébetligeti Színházban rendezzük; a külföldi táncegyüttesek nemes versengését követheti nyomon a közönség. A verseny célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése, új magas művészi színvonalú produkciók inspirálása a magyar koreográfiai iskola példáján. A versenykiírás a hagyományőrzés és a korszerűség egyidejű megjelenítését hangsúlyozza az innováció és kreativitás jegyében. A táncegyüttesek bemutatóit nemzetközi zsűri értékeli, és ítéli oda az Arany-, Ezüst-, és Bronz LÁNCHÍD díjakat, különdíjakat.

A Duna Karnevál rendezője a Duna Művészeti Társaság, igazgatója Mucsi János, a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Harangozó-díjas koreográfus.