A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.
Közel egy éve, tavaly júliusban hunyt el Merce Cunningham világhírű koreográfus. A művész egy rendhagyó végrendeletet hagyott hátra, miszerint a halálát követő második évben a nevét viselő táncegyüttest fel kell oszlatni. Nem csak ezt a szokatlan rendelkezést tartalmazta azonban Cunningham végakarata, a mester kívánsága volt az is, hogy hamvait apró fiolákba tegyék és a társulat minden tagja kapjon belőle.

merce_site

Cunningham hamvait tartalmazó fiolát - a táncosokon kívül - az idén 30 éves fennállását ünneplő Montpellier Danse Festival is kapott. Merce Cunningham erősen kötődött a francia Montpellierhez, a város díszpolgári címének birtokosa és a Jean-Paul Montanari művészeti igazgatása alatt sikeresen működő fesztivál állandó és szeretett vendége volt. A mester hamvait a 18. században női börtönként is üzemelő erődítményből felújított Agora udvarán szórták szét. A június 18-án kezdődött, hosszúságában is jubileumi 3 hetes táncfesztivál programjában a Merce Cunningham Dance Company a Theatré de L'Agora szabadtéri színpadán a Roaratorio című előadást adta elő. A magas színvonalon és több mint 10 millió euróból felújított Agora ad otthont a Montpellier  Danse Festival központi irodáinak, és legfontosabb helyszíneinek, itt működik a a Centre  Chorégraphique National Montpellier Languedoc-Roussillon, ami a Franciaország szerte létező koreográfiai központok egyike. A Salle Béjart-ban tánctörténeti konferenciával és táncfilmes összeállítással is Merce Cunningham munkáját idézték.

agora

Merce Cunningham a modern tánc korszakalkotó mestere volt.  Táncos kísérletei nem csak számtalan koreográfus generációt inspiráltak, de felszabadítólag hatottak a kortárs művészetek más ágaira is. Kidolgozott egy sajátos tánctechnikát – a nevével fémjelzett Cunningham-technikát -, amelyet ma a világ modern  táncművész képzésében alaptananyagként oktatnak. 1952-ben alakította meg saját együttesét - a Merce Cunningham Dance Company-t -, amelyben folytatta művészi felfedező útját. A Merce Cunningham Dance Company 2006-ban lépett fel először  -  és a végrendelet értelmében egyben utoljára is -  Magyarországon, a Nemzeti Táncszínház szervezésésben.