A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.
A Magyar Állami Operaház Székely Bertalan Termében, a 2009/2010- es színházi évad utolsó napján a Magyar Állami Operaház , valamint a Nemzetközi Tánc- és Kultúra Alapítvány közös rendezésében megtartották Kaán Zsuzsa tánctörténész legújabb - Kun Zsuzsa, a balerina című kötetének sajtóbemutatóját.

A sajtóbemutatón Kun Zsuzsa, a Magyar Állami Operaház örökös tagja személyesen részt vett, és nemcsak megköszönte, hogy Kaán Zsuzsa egy reprezentatív kötetben összefoglalta egész munkásságát, de azt is kiemelte: "60 évvel ezelőtt lettem az Operaház tagja.
Eltáncolhattam a balerinapálya legszebb szerepeit, megkaptam az összes díjat, amit művész Magyarországon csak megkaphat. Mégis úgy érzem, igazi, csodálatos ajándék ez a kötet, hiszen még számomra is izgalmas így, egészében látni azt a pályát, amit végigéltem, amit imádtam, és ami mindennél s talán mindenkinél is többet jelentett nekem. Hálás vagyok és boldog, amiért ezt a könyvet a kezemben tarthatom.
"

Keveházi Gábor balettigazgató, aki Vass Lajos főigazgatóval együtt köszöntőt is írt a könyvhöz, hozzászólásában hangsúlyozta: "Ez a könyv nemcsak Kun Zsuzsa gyönyörű pályájáról szól, hanem balettművészetünknek is a tükre. Köszönet érte Kaán Zsuzsának, aki évek munkájával nemcsak megírta, és kiadta, de a pénzt is előteremtette hozzá." A sajtóbemutató végén Kun Zsuzsa és Kaán Zsuzsa együtt dedikálták a könyvet.

kunzsuzsadedikalas
Fotó: Kanyó Béla


KUN ZSUZSA, a balerina

A 15 fejezetből álló, csaknem 300 korabeli fotóval illusztrált kötet a 125 éves Magyar Állami Operaház primabalerináját, a Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész Kun Zsuzsát hozza életközelbe 75. születésnapja és 60 éves operaházi tagsága alkalmából.
Kun Zsuzsa pályafutása, művészi alakításainak sora szorosan összefonódott a magyar balettművészet egy fontos korszakával, kivált a II. világháború utáni fellendüléstől a 70-es évek végéig.
A kötet szerzője, Kaán Zsuzsa, kisgyermekkora óta figyelemmel kísérte a művésznő pályáját. Kun Zsuzsát szinte valamennyi szerepében megnézte és megcsodálta. Tánckritikusként felismerte Kun Zsuzsa alakításainak művészeti-esztétikai jelentőségét; történészként pedig fontosnak tartotta, hogy a világot járt balerina páratlan karrierje ne menjen a feledés homályába. Ezért döntött úgy, hogy egy elegáns kötetben, kellő empátiával, olyan, szakmai szempontból is megalapozott mélyinterjú-sorozatot készít, amelyből az érzékeny, intelligens művésznő életútja, de egyszersmind hat évtized magyar balettművészetének története is az olvasó elé tárul.
A kötetet a fejezeteket záró angol és orosz nyelvű recenziók a külföldi balettrajongók számára is érthetővé és követhetővé teszik.

kunzsuzsakonyv