A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

BEMUTATÓ 2010. augusztus 5. 19h Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

„Hegy mögötti házban
ágyam megosztottam
egy fényes fácánnal”
(Nacuisi Banja)


A társulat „Évszakok” című térspecifikus előadássorozatának 2. része

A „NYÁR” a négy részből álló „Évszakok” című tér-specifikus előadássorozat második része. A témaválasztásban és a koncepció létrehozásában az a gondolat motiválta az alkotókat, hogy rámutassanak a természethez való viszony, mint ősi kapcsolat szükségességére.  A darabok inspirációt adnak a természethez való kötődésünk újbóli feltárására, újjáélesztésére, az elveszett egyensúly helyreállítására a tánc, szintén ősi nyelvén. 

Az előadássorozat bemutatói vidéken egy-egy különleges, vagy spirituális helyszínhez kapcsolódnak a természetben, Budapest belvárosában pedig, előadásra nem használt szabadtéri helyszíneken lesznek láthatóak, hogy a tánccal kapcsolatban nem álló városlakók is találkozzanak ezzel a műfajjal.  Ezt követően szeptemberben Koreában, októberben Japánban kerül bemutatásra a darab.

batartianyar

Batarita koreográfus, táncos, rendező. Az ösztöntánc művésze, aki minden külsőséget lenyúzva a testéről fejezi ki érzelmeit, keresi az igazságot. Művészete fájdalmas és testi. Táncelőadásai - Magyarországon egyedi módon – szorosan kapcsolódnak az ázsiai kultúrához, ezen belül főleg a butoh tánchoz.

1998-tól saját társulata részére koreografál, 2001-től pedig külföldön is rendszeresen játsza repertoáron lévő darabjait, valamint felkérésre koreografál és tanít is. 2003-ban, a lengyelországi Kaliszban megrendezett XI. Nemzetközi Kortárs Táncfesztiválon elnyerte a legjobb koreográfusnak járó I. díjat Tiéd…?! című duettjével. Ugyanebben az évben az Ixkizit rezidens programjával Párizsban koreografálhatott, majd Bécsben dolgozott a DanceWeb nemzetközi táncszervezet magyar meghívottjaként. 2005-ben az Asia-Europe Alapítvány koreográfusus-táncos ösztöndíjával jutott el Tokióba, majd  2006-2007-es évadban az Unesco Ashberg koreográfusi ösztöndíjával Bangkokba. A thai király születésnapján megrendezett ünnepség meghívott előadója volt, melyet újabb  felkérések követtek mindkét országba. 2007-ben a Royaumont Alapítvány ösztöndíjával kagurát tanult Franciaországban, 2008-ban pedig a Japán Alapítvány Uchida művészeti ösztöndíjával butoh tanulmányait folytatta Yokohamában és Tokióban.

Workshopokat tartott Szingapúrban, Romániában, Bulgáriában, Thaiföldön és Magyarországon. 2006 – 2007-ben a Dance Centre School of Performing Arts tanára volt Bangkokban, Thaiföldön. 2003-tól a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára Magán énekes és Opera szakon, ahol az általa kidolgozott „Színpadi mozgás” tárgyat oktatja.

A 2009/2010-es évadban rendezőként debütált a Magyar Állami Operaházban, ahol a Britten: A kis kéményseprő, Donizetti: Rita és Cimaroza: Karmester című operákat rendezte.


Koreográfia, tánc, dìszlet: Batarita
Zene: Kerek István
Jelmez: Hornyák István

Fotó: Pettendi Szabó Péter
Produkciós asszisztens: Pintér Gábor
Asszisztens: Timár Dorka

Az előadásra a Nemzeti Múzeum belépője érvényes.


További előadások:    
2010. augusztus 7. 10h, Hunyadi tér, Budapest
2010. augusztus 7. 18h, Jókai tér, Budapest
2010. augusztus 14. 10h és 16h, Őriszentpéter
2010. szeptember 10. Korea, Hooyong
2010. október 8., Japán, Tokió


Támogatók: Érintéspont Művészeti Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Műhely Alapítvány, Magyar Nemzeti Múzeum