A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.
2010. augusztus 11. 19.00 óra Millenáris Park

Hód Adrienn újra megörvendezteti közönségét egy akcióval, ezúttal a Spidron Műhely színházi társulással karöltve készítették el a legújabb Hodworks performanszt, amelyet augusztus 11-én láthat a nagyérdemű a Millenárison. A Réthelyi András nevével fémjelzett alkotótárs a Spidronműhely, egy három éve működő színházi csapat, a magyar alternatív színházi közösség kiemelkedő egyénisége. Tagjai különböző képzettségű emberek, akinek a művészeti elképzeléseit a közös tréning alakította ki. A két alkotó, Hód és Réthelyi régóta állnak kapcsolatban, most jött el az ideje a közös munkának a Hodworks és a Spidronműhely között, munkájuk minden bizonnyal különleges színházi eseményt ígér.

Hód Adrienntől pedig mit is várhatnánk mást, minthogy legújabb művében újra megkérdőjelez mindent és mindenkit, aki csak az útjába kerül. De teszi ezt egy orvos precizitásával, egy óramű pontosságával, egy komikus koncentrálásával. Hód a hazai kortárs tánc Derridája, fő módszere a dekonstrukció, a mozdulatsorok visszabontása és sokszor szabad asszociációk során történő újra építése. Koreográfiáiban a táncos mindig visszajut önmaga értelmezéséhez, megszegve a színházi szabályokat is. A Hodworks darabok mondanivalója maga a tánc, adott esetben a táncos élete, az előadó identitása, amely legtöbbször öniróniával és humorral fejeződik ki, így a Hodworks darabok szórakoztatóak, és észrevétlenül viszik el a nézőt oda, ahol megérthetők az összefüggések, és ahol választ kaphatunk kérdésekre.

hodworkspark

A Millenárison látható előadásban a zene együtt születik a mozdulatokkal, ahogy ezt a Hodworks előadásaiban már megszokhattuk, az élőben jelenlévő zenészek maguk is a koreográfia részei, párbeszédben vannak a táncosokkal, és ezúttal a beépített szöveg szintén az előadás szerves része lesz. A Hodworks Park Akciója ennek megfelelően feltehetőleg igen kellemes lesz, mivel észrevétlenül bekebelezi majd a járókelőket, magába szippantja a környezetet, hogy lebontsa részleteire és újra konstruálhassa azt.

Park Action 2010
Hodworks & Spidronműhely: Akció a Parkban
2010. augusztus 11. 19h

Támogatók: OFF Alapítvány, Új Előadóművészeti Alapítvány, Merlin Színház


Hodworks Hód Adrienn 1995 óta van jelen a magyarországi kortárstánc életben, a koreográfus radikális kísérleteiről vált ismertté. A kortárstánc bevett formáinak elvetése és újrafogalmazása foglalkoztatja. Az általa létrehozott formáció, a Hodworks darabjaiban előszeretettel kísérletezik a mozgás, a hangzás, a színházi tér használatával. Alkotómunkája mellett 2005 óta a Budapest Kortárstánc Főiskola művésztanára, kortárstáncot, improvizációt, kompozíciót tanít. A kísérletezéseiről ismert koreográfus évek óta dolgozik azon, hogy átírja a táncban már megszokott, elfogadott és bevált kliséket. Munkáiban újrafogalmazza a legalapvetőbb és legelemibb mozdulatokat, a színházi szituáció határaira kérdez rá. Gyakran alkalmaz élőzenét a színpadon, táncosok és zenészek egyenrangú szereplői az előadásoknak.  Állandó társalkotója Garai Júlia táncos és Mizsei Zoltán zenész.

A Spidronműhelyről: A Spidronműhely egy olyan közösen gondolkodó és alkotó közösség, amelynek tagjai bár különböző helyekről, iskolákból érkeztek, közös színházi szemléletük összekovácsolta őket egy csapattá. A közös munkák alatt, hosszas diskurzusok után kialakult egy munkamódszer, amely definiálni tudja a társulat művészeti elképzeléseit. Céljuk olyan értékes irodalmi anyagok színpadi feldolgozása, amelyek általában kívül esnek a színházak műsorain. Ezeket a különböző okokból, érdemtelenül perifériára került szövegeket a társulat újra dramatizálja, újraértelmezi, kiegészíti, személyessé teszi és ezáltal aktualizálja, illetve változtatja színpadra alkalmassá. Ezt bizonyítja, hogy a Spidronműhely három éves működése alatt négy magyarországi ősbemutatót hozott létre.


Millenáris Park Action: A Park Action a Millenáris egyik legrégebben futó programsorozata, amely a park életének szerves részévé vált. Hét éve nyaranta minden szerda estén a terep a kortárs előadóművészeké – táncosoké, zenészeké, színészeké: meghökkentő, szellemes, játékos improvizációikkal és térspecifikus performanszaikkal kizökkentik a park látogatóit életük megszokott medréből, sőt olykor magukat a gyanútlan nézőket is az alkotófolyamat részeseivé teszik. A rövid és frappáns, formai kötöttségektől független akciók nemcsak a Millenáris, de Budapest nyári programkínálatának is egyedi színfoltját képezik.