A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2010. augusztus 17., 19.,   10.00 óra Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye (Budapest, Ötpacsirta utca 4.)

Az előadás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja (TÁMOP) keretében valósul meg. A projekt címe: „Összehangolt könyvtári szolgáltatásfejlesztés és az olvasáskultúra, valamint a digitális írástudás terjesztését támogató programsorozat lebonyolítása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Könyvtári programok budapesti kerületi iskolák napközis táborai résztvevői számára.

gobe_fabol2

A fából faragott királyfi (mese balett)

Interaktív beavató táncszínházi jelleggel járhatják be a gyerekek Bartók Béla mesebeli erdejét, ahol megismerkedhetnek a zene a tánc és a színház rejtelmeivel. A foglalkozás, mozgással kezdődik, a cél, hogy a gyermekek testükkel is ráhangolódjanak a mese világára.
A szöveghez kapcsolódó gyakorlatokkal megfigyelik a nem verbális kommunikációs csatornákat is, hogy a dramatizáláshoz azt is
felhasználhassák. A cél nem a mese előadása, hanem az egyes szituációk kibontása a szövegből, és azok megélése. A közös munka folyamán mindenki eljátssza az egyes szereplőket, ők alkotják a mese természeti képeit is. A megelevenedő erdő komoly erőpróba a királyfiknak és a „fáknak” egyaránt. A teret a szerepnek megfelelően kell kitölteni, meg kell akadályozni, hogy a szerelmes ifjú elérje a királylány kastélyát, a királyfinak pedig át kell hatolnia az összefonódó gyermekkezek és lábak között. Bartók zenéje nagy segítség a jellemek és helyszínek értelmezésében. A zenei neveléshez különösen ajánlott a hajnal zenei megfestése, az emelkedő nap zenei ábrázolása. A foglalkozás végén a Fából Faragott című táncjátékot vetítjük le, amely további információt szolgáltat a történet megismeréséhez.