A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A Con-Fusion Dance társulata új bemutatóval jelentkezik szeptember 26-án a Stefánia Palotában 15.00-kor és 19.00-kor "Kortárs Ír Tánc" címmel. További előadások várhatóak október 17-én a Pataky Művelődési Központban, valamint november 14-én, Kecskeméten.

Magyarországon az ír sztepp, és egyáltalán az ír kultúrkör nagyon szűk réteget képez, mondhatni, ami az ír kultúrával kapcsolatos, ott mindenki ismeri egymást. Így jött létre napjaink minden bizonnyal legformabontóbb ír sztepp társulata, a Con-Fusion Dance is.
A társulat 2008 januárjában alakult Gyulai Júlia művészeti vezető, koreográfus vezetésével. Fennállásuk első félévét kísérletezéssel töltötték. Új technikák és formanyelv kialakításán dolgoztak, keresve a hagyományos ír tánc és a kortárs tánc azon jellemzőit, melyeket ötvözve a színpadon az ellentétek különös harmóniáját kaphatják eredményül. A modern tánc szenvedélyes lágyságának és az ír sztepp karakán ritmusvilágának fúziójaként - a köztük lévő vonzásból és taszításból felszabaduló energiát kihasználva - született meg az alkotók által "kortárs ír tánc"-nak keresztelt műfaj.

confusiondance
Fotó: Vörös Nándor

Az első hónapok kreatív munkájából további ihletet merítetve egyre hangsúlyosabban jelentkezett a fiatal művészekben a kidolgozott technikák és ötletek bemutatásának vágya. A "Con-Fusion" név a stílus ún. "fúziós" mivoltára utal, a "con" (spanyolul: -val/-vel) előtag pedig a táncfúziók által tolmácsolni kívánt mondanivalót képviseli. Ezzel a különleges kevert műfajjal áll a nagyközönség elé a Con-Fusion Dance csapata szeptember 26-án a Stefánia Palotában.

A műsor színvonaláért garanciát vállal a társulat három Európa-bajnoki címmel rendelkező művésze is, név szerint Farkas Dániel, Gyulai Júlia és Potornai Norbert. A 2010-es glasgow-i Világbajnokságon a társulat ez utóbbi két tagja képviselhette Magyarországot.
Visszatérve hazánk ír-kultúrköréhez, a maga nemében egyedülálló Con-Fusion Dance igen hamar hasonló úttörőkre talált az ír kultúra zenei vonalát illetően, a párhuzamosan alakult – ma már második lemezükön dolgozó - Firkin zenekar tagjaiban. Az ír punk banda júniusi koncertjükre vendégművészként hívta meg az ír tánc különceit a Művészetek Palotájába. A két együttes júliusban a győri Ír-Magyar Napok fesztivál keretein belül egymást követő műsorával a Széchenyi teret töltötte meg megközelítőleg ezer nézővel.
Tovább bővítve a kört, minden év januárjában a magyar ír táncosoknak Budapesten is lehetőségük van részt venni egy nemzetközi versenyen, a Blackbird tánciskola szervezésében. A Con-Fusion Dance meghívott vendégként lépett fel és állta meg a helyét különös műsorával az első Budapest Feis nyitó gáláján, nemzetközi szakmai közönség előtt is, és nagyon pozitív visszacsatolásokat kapott többek között Olive Hurley, nemzetközi versenybírótól.