A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Függetlenek éjszakája
A Stop
Szeptember 25. 21h, Merlin Színház

Random táncreakciók a váratlanra, a meglepőre, a hirtelenre, az érthetetlenre. A társulat a színpadon reflektál, rövid etűdök, humorral átitatott, performansz jellegű short story sorozat, melyeknek váratlan kimenetele kiszámíthatatlan, hírtelen fékezések, elterelések, szétzilálás, lezárás szakítja meg az akciókat.
Egy performansz-sorozat, melynek első állomása, improvizációs akciója az Andrássy úton volt, a Merlin Színházban folytatódik szerkesztett akciókkal és majd a Gödörben zárul novemberben komplett előadásként.
Valódi előzmény: a független színházakat és társulatokat érintő állami támogatások váratlan zárolása! A helyzet adott, stoppolunk, majd megyünk tovább.


Előadók: Gulyás Anna, Jónás Zsuzsa, Lázár Eszter, Simkó Beatrix, Bordás Emil, Csuzi Márton, Grecsó Zoltán, Mikó Dávid.
Zene: montázs
Koreográfus: Duda Éva és a társulat tagjai

carne2
Carneval - Fotó: Lékó Tamás

Fridák
(táncfilm bemutató)
Október 8. 18h, Toldi Mozi

A táncfilm ihletője Frida Kahlo XX. századi festőnő élete és képeinek különleges, misztikus és legtöbbször megrázóan mély, fájdalmas és kendőzetlen világa. Frida Kahlo képein gyakran megfigyelhető a megkettőzöttség motívuma, a táncfilm pedig ezt a témakört körüljárva több rétegben, több szinten is értelmezhető, akár, egy egymáshoz közel álló ikerpár táncban elmesélt párbeszéde, más szemszögből vizsgálva viszont a bennünk lévő alszemélyiségek kihangosítása: ebben a világban épp úgy felmerül a résztvevők konfliktusa, mint a harmonikus, bensőséges, összesimulással teli intimitás.

táncosok: Asztalos Dóra, Palcsó Nóra
fahrt mester: Gábor Zsolt
fővilágosító: Kovács Claudia
világosítók: Fogarasi Zoltán, Katonka Zoltán
smink: Oláh Dóra
asszisztens: Czveiber Barbara
operatőr / vágó: Oláh László Olivér
koreográfus /rendező: Duda Éva
támogatók: NKA, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Közép-Európa Táncszínház

lunatika_domolky
Lunatika - Fotó: Dömölky Dániel

Lunatika
Október 11-12. 20h, MU Színház

Lábán Rudolf díj

A vándor hajszálon egyensúlyoz éberség és álom között.
Ahol a hold az úr, a tudat ködös, kómaszerű tompaságba vész.
Holott az ébredés pillanata változás, eszmélés, újradefiniálás.
Azonosítás.

„Hihetetlen erő sugárzik a színpadról: hullámzik a tér, ritmusra múlik az idő. A nézők kapnak tehát némi ízelítőt, kóstolót – 48 percet – testi létük „örökkévalóságából”, a jelenlét fokozhatatlan intimitású, minden közvetítést nélkülöző, önfeledt öröméből, élvezetéből”
Hegedűs Sándor, Zene, Zene, Tánc

“…személytelen, buzgón trendkövető, ám szorgosan kidolgozott, ... Konzum-hatásvadászat… Utóbbival aratott kétes diadalt egy harmatos színvonalú házi versengésben.”
Horeczky Krisztina, Népszabadság

"…Kunert Péter lüktetető zenéje úgy húzza a szereplőket maga után, mintha csak örvénybe csalogatná őket... A szereplők mintha félálomszerű, hipnotikus állapotban, bódultan, szinte vaktában cselekednének, és mégis (vagy éppen ezért) egy-egy pár percnyi találkozáskor rögtön megmutatkoznak az adott kapcsolat legintimebb mélyrétegei..." 
Tóth Ágnes Veronika, Élet és Irodalom

Előadók, alkotók: Baranyai Balázs, Bora Gábor, Grecsó Zoltán, Jónás Zsuzsa, Lázár Eszter, Simkó Beatrix, Mikó Dávid (INPUT program résztvevője)
Fénytervező: Kovács Gerzson Péter
Jelmez: Duda Éva
Koreográfus asszisztens: Grecsó Zoltán
Produkciós Munkatárs: Máriás Petra
Zeneszerző: Kunert Péter
Koreográfus: Duda Éva

faundomolky_Web
Faun - Fotó: Dömölky Dániel

Faun
Október 19. 19h, Nemzeti Táncszínház


A Faun az állati, misztikus, mitologikus szélsőségek, mesebeli karakterek irányába vezeti a nézőt, ahol a fantázia elvarázsolt, egyszerre elbűvölő és néha sötéten fenyegető világa kap nagyobb teret. Mindeközben a Faunban nagyon izgalmas a mássága, kiválasztott ugyanakkor áldozati léte. És miután szinte minden értelmes közeg sajátja a kirekesztés: a környezete vagy felemeli és rajongva csodálja vagy kilöki magából az oda nem illőt, a tőle eltérőt, a másként viselkedőt, az idegent.

„Az est utolsó, legkomolyabb, legszemélytelenebb és tökéletes pontosságú, szépségű tánca egy részlet Duda Évának a nemrégiben, a X. Táncfórumon bemutatott Faun című koreográfiájából. Jónás Zsuzsa szólója, csak amennyire az elkerülhetetlen, annyira idézi meg a másik híres Nyizsinszkij koreográfiát, az Egy faun délutánját, de sokkal inkább a táncosnő testére írt és annak minden adottságát kiteljesítő koreográfiát láthattunk.”
Fehér Anna Magda, Ellenfény Online

Táncművészek: Jónás Zsuzsa, Bora Gábor, Grecsó Zoltán, Lázár Eszter, Simkó Beatrix, Mikó Dávid (INPUT program résztvevője)
Produkciós asszisztens: Czveiber Barbara
Díszlet: Duda Éva
Jelmez: Masa Richárd
Fénytervező: Kovács Gerzson Péter
Vetítés, Videó: Gothár Márton
Képgrafikus művész: Lévai Ádám
Zeneszerző: Kunert Péter
Koreográfus: Duda Éva