A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A Feledi János vezette Feledi Project meghívást kapott a 9. Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválra, amit 2018. április 27.-Május 2. között rendeznek meg Algéria fővárosában.Hat tánc című előadásukkal vendégszerepelnek Algériában a Feledi Project művészei a 9. Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválon. A több, mint egy hetes rendezvény nyitónapján, április 27-én lépnek színpadra az algíri Operaházban, francia és olasz társulatokkal illetve az Algír Nemzeti Balettel egy estén.

A darab premierje 2017.szeptember 28-án volt a Várkert Bazárban a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A Hat tánc előadást Bartók Béla Román népi táncok műve inspirálta, amit Oláh Dezső zeneszerző, zongorista hangszerelt át. A kortárs tánc és a jazz zene remekül fúzionál ebben az együttműködésben, aminek eredményét bizonyítja a fesztivál meghívás is.

feledi algeria

A darabról:

Reflexió Bartók Béla Román népi táncok művére, az 1915-ben írt zongorára íródott művének dob, bőgő, zongora adaptációja. Az előadás a mindennapjainkról szól. Egy közösség egymáshoz való viszonyulást követhetjük nyomon különböző életérzések, tételek kapcsán. A darabban az emberi egzisztencia határait kutató expresszionizmus és az irónia, valamint a szándékos egyszerűség és a kontrapunktikus, a zeneileg ellenpontos összetettség jól megférnek egymás mellett. A mű hat tánctételből áll melyeknek karakterét megőrizve improvizációk hangzanak el a tánc tételek között.

Külön köszönet Magyarország Algíri Nagykövetségének!
Fotó: Szigeti László