A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.2019. május 7-8. 19.00 óra Nemzeti Táncszínház - Nagyterem

Az 5 című darabban öt táncos szoros fizikai kapcsolatot tart fent egymással, amely a darab teljes időtartama alatt a kötél szálaihoz hasonlóan egyesíti őket. A testek összekapcsolódása és szétválása összefonódik az egymást kölcsönösen támogató mozdulatok és a testek alakzatainak folyamatos változásai révén. Úgy tűnik, hogy az összefonódó és felhalmozódó testek egy élő építményre gyakorolnak hatást, amelyen a térbeli konstrukciók és az emberi létezés korlátainak sokszínű lehetőségeit vizsgálhatjuk a maguk végtelen összetettségében. Xiao He, a zeneszerző az 5 zenéjében a Fémet,a Fát, a Vizet, a Tüzet és a Földet ötvözi. A változás és a változatlanság között zajló felszabadult játék egy szinte látható zenekart teremt, amely hibátlanul egészíti ki a tánc nyújtotta élményt.

A 9 jelentősen eltér a TAO korábbi munkáitól, és egy olyan jelenetet mutat be, amely összefoglalása, ám egyben gazdagabb interpretációja is a lezárt és befejezett "Körkörös mozgásrendszernek", amelyet eredetileg a TAO Dance Theater dolgozott ki. A mozgó testek közötti kapcsolat kikerül ebből a rendszerből, majd ismét meghatározást kap, ezzel hozva létre azt az önmagában is azonosítható koreográfiai szótárat, amely a kilenc táncos mozgását irányítja a 9-ben. Ezek a mozdulatok a „káosz” alatt rejlő kódszerű rendszert képeznek.

taodance2

A TAO Dance Theatert 2008-ban alapította Tao Ye, Duan Ni és Wang Hao. Az elmúlt 10 évben a társulat több mint 40 országban turnézott, több száz fesztiválon vett részt és világszerte hatalmas elismerésnek örvend, hiszen az egyik legkülönlegesebb kortárstánc együttesként tartják számon őket.
A társulat turnézott már az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Brazíliában, Mexikóban, Kolumbiában, Izraelben, Spanyolországban, Ausztriában, Koreában, Németországban, Svédországban, Lengyelországban, Belgiumban, Finnországban, Svájcban, Franciaországban, Indonéziában. Egy rekordnak számított turné során a társulat 42 előadást adott elő, 21 művészeti fesztiválon, 25 országban, 12 kontinensen egy év alatt. A TAO a kínai divatipar figyelmét is felhívta magára, hiszen számos divatmárkát forgalmazó céggel, magazinnal és fotóssal dolgoztak már együtt. A kínai VOGUE magazinban eddig háromszor jelent meg a társulat, illetve a 2015-ös párizsi divat héten a TAO Yohji Yamamoto japán designer showjában, az Y3-ban működött közre.

taodance1
Fotó: Fan Xi

TAO Dance Theater: 5 & 9

Előadók: Duan Ni (5), Huang Li (5&9), Ming Da (5&9), Yan Yulin(5&9), Guo Huanshuo (5&9), Zhang Qiaoqiao (9), Fan Min (9), Liu Xichao (9), Yi Yi (9), Huang Ting (9)

Zene: Xiao He
Próbavezető: Duan Ni
Világítástervező: Tao Ye, Ma Yue
Jelmez: Tao Ye (5&9), Duan Ni (5&9), Li Min (5)
Koreográfia: Tao Ye