A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Méltósággal viselt súlyos betegség után, életének 83. évében elhunyt Koren Tamás Professor Emeritus, akinek a Táncművészek Szövetsége a Tánc Világnapja alkalmából 2019. április 29-én Életmű-díjat adományozott. A díjat 30-án még a lakásán személyesen átvette Macher Szilárdtól, de nemsokkal ezután a kórházi kezelés közben örökre lehunyta a szemét.

korentamas

Koren Tamás 1954-ben szerzett táncművész oklevelet az Állami Balett Intézet első végzős évfolyamában, és ugyanebben az évben szerződtette az Operaház, melynek 1987-ig volt tagja, címzetes magántáncosa. Több, mint 30 éves balettművészi pályafutása alatt eltáncolhatta a Magyar Állami Operaház repertoárjának több emlékezetes karakterszerepét.
1963-ban táncpedagógus diplomát kapott, 1970-1992 között a Magyar Állami Operaház próbavezető balettmestere volt, majd 1983-ban kezdett tanítani az Állami Balett Intézetben, a Magyar Táncművészeti Egyetem jogelődjében. 1996-ban főiskolai docens, 2004-tól főiskolai tanár kinevezést kapott, 2008 januárjától a Professor Emeritus címet viselte.

koren pasdedeux


A táncművész képzés minden területén tevékenykedett: az előkészítő évfolyamtól kezdve, az egyetem magasabb évfolyamainak vezető balettmesteri feladatain át (végzősei voltak 1986-ban, 1988-ban és 1997-ben) betanító és próbavezető mester is volt.
Dániai, moszkvai és leningrádi tanulmányútjainak köszönhetően kivételesen színes balettmesteri stílusa alakult ki, melynek köszönhetően gyakorlatai egyaránt népszerűek voltak a táncosok és a növendékek körében is. Legendás volt memóriája, csalhatatlanul vette észre a pontatlanságokat, és továbbvitte mestere, Nádasi mester igényességét a karmunka tekintetében. Minden fiatal kollégáját szeretettel, empátiával segítette. Csak a jóindulat vezérelte minden szakmai és emberi megnyilvánulásában.

koren rona

Kiemelkedő szakmai, művészi és oktatói tevékenységével évtizedekig jelentősen hozzájárult az intézményben folyó magas színvonalú munkához.
Emlékét szeretettel megőrizzük.


Isten Veled, Koren Mester!

 

Forrás: MTE